• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Letovanje v Biogradu, 23. – 30. junij 2020

V času od 23.6. do 1.7. 2020 se je 28 članov DU Jesenice udeležilo letovanja v  Biogradu na moru. Zaradi epidemije koronavirusa smo bili premeščeni iz prvotno izbrane destinacije v kraju Filip in Jakov. Hoteli so ostali tam zaprti. Agencija se je potrudila, da nismo bili v ničemer prikrajšani.

Preživeli smo  zelo lep dopust in se vse dni družili in prijetno zabavali. Vse je bilo čudovito: od vremena, bivanja v hotelu, postrežbe, možnosti koriščenja bazena in morske plaže. V vsem, kar nam je bilo na razpolago, smo uživali. Vsak večer smo se sprehajali po lepo urejenem mestu.

V poldnevnem izletu na otok Pašman  smo  si ogledali letovišče. Občudovali smo ga in bili presenečeni nad pozitivnimi spremembami glede na čas izpred nekaj let nazaj ( leta 2006 smo člani DU Jesenice letovaliv Biogradu v hotelu Adriatik v  Solinah).

Veliko nas je  bilo tistih, ki so nam spomini uhajali daleč nazaj v pretekla leta, ko smo koristili odlične počitniške kapacitete Železarne Jesenice  in njene ugodnosti v lepem kraju Soline. Kakšno razočaranje in gnev do hrvaške vlade smo doživeli, ko smo obiskali nekdanje letovišče Železarne. Vlada je brez dovoljenja železarne zasegla vse naselje in vanj naselila svoje begunce iz Slavonije. Nismo mogli verjeti, da je to mogoče. Vsa osrednja zgradba je izropana in zapuščena, polna smeti. Betonski zidovi počasi postajajo ruševina. Počitniške hišice so le nekoliko predelali in z njimi služi privatna firma. Lepi spomini so dobili grdi madež. Verjetno še vedno ni urejeno glede lastnine.

Vožnja ob povratku je bila nekoliko daljša, ker smo se morali zaradi koronavirusa oz.  predpisov razdeliti v dve skupini, ki sta se nato  združili v Ljubljani in skupaj prispeli  na Jesenice.

Napisala: Majda Gomilšek                    Slikala: Mojca Ferluga in Mojca Posušen