• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. novembra 2020 17:00ODPOVEDANO Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 16. novembra 2020 17:00ODPOVEDANO Klemen Klemenc: Dobra in slaba zemlja – posledice rudarjenja v rudniku Bor
  • 14. decembra 2020 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 21. decembra 2020 17:00Miro Koder: – potopisno predavanje.
  • 31. decembra 2020 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Namenite 0,5 % dohodnine DU Jesenice za leto 2019

Že od leta 2014 ima DU Jesenice status humanitarne organizacije. To si tudi zaslužimo, tako po našem programu kot po rezultatih naše aktivnosti. Ponosni smo na status, ki smo ga pridobili.

S priznanim statusom humanitarne organizacije nam država kot pomoč odstopa del dohodnine v višini do 0,5 %  od vseh davčnih zavezancev, ki pismeno izjavijo na davčni upravi, da namenjajo del dohodnine Društvu upokojencev Jesenice. V letu 2017 smo že prejeli iz tega naslova od države nekoliko več kot 200 EUR. Ni veliko, a za nas pomeni to pokriti strošek enega programa v našem društvu. Želimo, da bi se letos odločilo še več davčnih zavezancev, da nam odstopijo 0,5 % dohodnine (v letu 2017 jih je bilo okoli 25 vseh skupaj).

Ta majhen del dohodnine večina  davčnih zavezancev ( okoli 60 % vseh, skoraj 400 000 ljudi) pusti kar državnemu proračunu in ne izkoristi pravice, da bi z delom svoje dohodnine pomagali nevladnim organizacijam pri njihovem prostovoljnem delu. Za Jesenice to pomeni izgubljenih okoli 50 000 EUR. Če ste tudi vi med njimi, namenite ta delež našemu Društvu upokojencev Jesenice. Naredili boste dobro delo. Vi s tem dejanjem ne boste plačali nič večjo dohodnino ali imeli dodatne stroške, nam pa bo država nakazala nekaj evrov več na koncu prihodnjega leta. Koristno jih bomo uporabili za boljše življenje vseh jeseniških upokojencev.

Upokojenci, ki imajo samo pokojnino in je nižja od 1095 EUR, ne plačujejo dohodnine. Zato tudi ne morejo odstopiti del dohodnine DUJ. Dohodnino plačujejo upokojenci, ki imajo dodatne zaslužke in pa redno zaposleni delavci. Če so vaši otroci pripravljeni odstopiti DU Jesenice 0,5 % dohodnine od dohodka, morajo oddati pismeno izjavo na davčni upravi na spodnjem obrazcu.

Izpolnite obrazec in ga oddajte v pisarno DU Jesenice, ali ga sami oddajte davčni upravi na Upravni enoti Jesenice (bivša carinarnica pod bolnico) ali jim ga pošljite po pošti. Rok za oddajo obrazca je 31. december za tekoče leto (2019). Hvala.

Upokojenci, ki prejemajo samo pokojnino, ne plačujejo dohodnine, zato nima smisla izpolnjevati obrazca. Dohodnino plačujejo le upokojenci, katerih pokojnina je višja od 1095,10 €. Njihov delež 0,5 % dohodnine ni velik, a bili bi ga veseli.  Le manjši del upokojencev ima poleg pokojnine še dodatne dohodke in od teh plačujejo dohodnino. Tudi njihov delež ni velik, a če se zbere skupaj po nekaj evrov, dobimo vsoto, ki nam bo omogočila izvesti projekt na področju prostovoljstva.

Dohodnino plačujejo vsi zaposleni in to kar precejšnjo. Njihov delež 0,5 % dohodnine povprečno znaša 12 € v Sloveniji. To pa je že vsota, ki jo nima smisla prepuščati državi. Opozorite svoje otroke, zaposlene družinske člane, svoje prijatelje in dobre sosede, da lahko namenijo 0,5 % dohodnine za Društvo upokojencev Jesenice. Ponudite jim obrazec in jih prosite, da ga izpolnijo, vi pa ga prinesite v društvene prostore. Vse ostalo potrebno delo bomo opravili mi na društvu.

V zadnjih letih je že nekaj davčnih zavezancev izpolnilo obrazce in smo jih oddali na davčno upravo. Zahvaljujemo se jim za dobro voljo. Tem zavezancem letos ni potrebno oddajati novih izpolnjenih obrazcev, ker jim bo davčna uprava avtomatsko podaljšala veljavnost obrazca in od njihovega davka nam nakazala ustrezno vsoto.

Za pomoč in dodatna pojasnila smo vam vedno na razpolago. Če potrebujete obrazce, jih dobite tudi v pisarni društva DU Jesenice. Lahko si ga sami stiskate, če kliknete na obrazec doh_don.i.sl.

Izpolnite obrazec s podatki donatorja. Društveni podatki, ki jih morate vstaviti so:

Ime oziroma naziv upravičenca: DRUŠTVO UPOKOJENCEV JESENICE

Davčna številka upravičenca:  89923880

Odstotek: (%) : 0,5

Še bolj preprosto je, če izpolnite zgornji, že delno izpolnjeni obrazec, in si ga stiskate ter ga dostavite nam ali pošljete direktno na davčni urad.