• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Dan upora proti okupatorju in Praznik dela, 26. april 2019

Še vedno se pojavljajo zagovorniki mnenja, ki trdijo, da sta oba praznika samo ostanek propadlega jugoslovanskega socializma in bi ju zato morali ukiniti. To nikakor ni res! Upokojenci se dobro zavedamo, da sta praznika potrebna in da ju moramo počastiti vsaj s proslavo, saj opozarjata ljudi na pravice: do svobode in miru, do neodvisnega in samostojnega odločanja, do enakosti, do ustreznega plačila za delo, do izobraževanja, do pitne vode, do čistega zraka, do neoporečne hrane,  do socialne in zdravstvene oskrbe, do varovanja okolja, rastlin in živali,  ….  Krivicam se moramo upreti, reagirati na nepravilnosti. Naš upor je še vedno potreben v vsakdanjem življenju, vsak dan. Vsak naj bi imel možnost, da se lahko sam preživlja z delom , pa naj živi v razvitem ali nerazvitem svetu.  Kapital se še vedno krepi na račun revnih, stradajočih delavcev, na slabše plačanem delu žensk in na izkoriščanju  dela otrok. Če ne bomo branili naših pravic, se upirali krivicam, bomo postali živi, misleči roboti.

Proslavo je pričel Moški pevski zbor DU Jesenice, ki ima novega zborovodja Petra Novaka. Slavnostni govornik je bil Boris Bregant, predsednik DU Jesenice. Spregovoril je o zgodovini obeh praznikov in opozoril na krivice in izkoriščanja, ki se dogajajo danes v naši družbi.  Udeleženci proslave so se strinjali z njegovimi ugotovitvami.

Sledilo je presenečenje: Suhe hruške. Skupina glasbenikov deluje v okviru kulturnega društva Triglav Slovenski Javornik – Jesenice. Igrajo  ljudske viže in pesmi in so začeli samostojno nastopati pred kratkim, po razpadu folklorne skupine Triglav na Javorniku.  Bilo jih je užitek poslušati.

Po proslavi so se nastopajoči in obiskovalci posedli skupaj za mize in nadaljevali prijeten večer v skupnem pogovoru. Druženje nas osrečuje in na to pogosto pozabimo. Ljudje smo vse bolj individualisti, ujeti v potrošništvo, priklenjeni ob televizor ali računalnik. Živi pogovor nadomeščamo s pogovori in dopisovanjem preko pametnih telefonov. Ali res želimo imeti tak svet?

Uprite se in se osvobodite. Pridružite se nam na dogodkih v DU Jesenice.

Napisal in slikal: Stane Arh