• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Križemkražem v letu 2018

Vabilo k igranju igre Križemkražem

Zaradi bolj primernih prostorov, lažje dosegljivosti in prometne povezanosti, predvsem pa primernega dopoldanskega časa, sekcija Križemkražem pri Društvu upokojencev Jesenice gostuje v prostorih Več generacijskega centra pri Ljudski univerzi. Srečanja potekajo vsak torek od 10 do 12 ure. Vabljeni, da se nam pridružite.

V letu 2018, ki se počasi izteka, smo imeli jeseniški igralci Križemkražma številna srečanja. Kar 39 torkov v dopoldanskih urah smo posvečali pozornost naši zanimivi igri. Jeseni so se nam pridružili trije novi igralci: Albina, Nada in Matjaž. V gosteh smo imeli tudi nekaj članov društva upokojencev z Bleda. Tako smo jih navdušili za igro, da so oblikovali skupino igralcev Križemkražma, ki se sestaja na Bledu.

Izredno sem zadovoljen, da smo skupaj s člani sekcije Križemkražem in ostalimi somišljeniki popularizirali samo igro na Jesenicah, ki je postala veliko več: na srečanjih pride do izraza druženje, izmenjava mnenj, izkušnje v »kovanju« in iskanju besed… Prepričal sem se, da dober glas seže v deveto vas in da se bo tak glas o Križemkražmu širil tudi v prihodnje. Zanimanje za igro se povečuje. Tudi Vas vabim, da se nam pridružite in obogatite svoj vsakdan z novo miselno dejavnostjo.

Napisal: Cveto

IMG_20171121_102925

Turnirji  

Igranje igre Križemkražem ni le zabava ali kot pravimo vaja za možgane. Lahko je to tudi tekmovanje. Društvo Križemkražem namreč že več kot dvajset let organizira tekmovanja in vsako leto razglasimo tudi državnega prvaka v igranju igre Križemkražem.

Vsak mesec enkrat se igralci srečamo na turnirju. Turnirji so v različnih krajih od Domžal, Vranskega, Malečnika, Slovenske Bistrice, Brezovice do Blejske Dobrave. Na začetku sva na turnirje hodili le Jelka in jaz, potem sta se nama pridružili Olga in Staša, v letošnjem letu  še Marjeta in Matjaž. V letu 2019 nas bo zagotovo še nekaj več, saj se nam pridružujejo vedno nove igralke in igralci.

Druga vrsta tekmovanja je dopisni turnir Križemkražem. Igra poteka preko računalniškega programa. Vsak igra na svojem računalniku doma, besede pa si soigralca pošiljata po elektronski pošti. Sistem igranja je enak kot za mizo, le da program sam izračunava vrednost besed in sešteva rezultat. Za ta turnir poleg osnovnih veljajo še posebna pravila, tekmovalci pa si pri iskanju besed lahko pomagajo z vnaprej določenimi slovarji. Običajno traja taka partija dvajset dni. Na tem turnirju sodeluje okrog 30 igralcev, igra pa se 13 krogov. V letošnjem turnirju je sodelovalo pet naših članov. Za leto 2019 bomo prijavili verjetno še tri naše člane.

Napisala:  Julka 

 

Vedno sem rada reševala križanke. Ko sem izvedela za igro Križemkražem, sem jo poskusila igrati na Ljudski univerzi Jesenice. Ta miselna črkovna igra me je prevzela, tako da redno hodim na torkova srečanja.

Udeležujem se tudi turnirjev, ki so v različnih krajih Slovenije. Na turnirju odigramo 7 partij; 4 dopoldne, po kosilu pa še 3. Če se soigralec ne strinja s kakšno besedo, pokliče sodnika in ta preveri, če je postavljena beseda prava. Ena partija traja 60 minut. Igralca izmenično postavljata besede na mrežo. Vsakemu igralcu je v partiji na voljo 30 minut, postaviti pa mora 10 besed. Če igralcu zmanjka časa, partijo avtomatično izgubi, ker ni postavil predpisano število besed. Na turnirjih lahko sodeluje vsak, ki je član društva Križemkražem. Prijavnine ni.

Na turnirjih uživam, zato se jih bom še udeleževala.

Napisala: Marjeta

  

… in še zanimive pripovedi o igri Križemkražem

Slovenski pregovor pravi: dober glas seže v deveto vas. Dober glas o igri Križemkražem se hitro širi med jeseniškimi upokojenci.

Ne enem od naših srečanj, ki so ob torkih dopoldan v prostorih Ljudske univerze Jesenice, so nas obiskali predstavniki blejskega Društva upokojencev. Na začetku so prisluhnili razlagi našega Cveta, nato pa smo jih vključili v igro, da so aktivno spoznali način igranja. Bili so navdušeni. Ob prvem srečanju pri njih na Bledu smo jim Cveto, Dragica in Olga priskočili na pomoč. Po krajši obrazložitvi pravil smo spremljali igro parov in jim sproti razlagali pravila, pomen barvnih kvadratkov na igralni mreži, kako si z zlogi pomagajo najti besedo, kako so v pomoč črke že položenih besed, kaj je domenek in še in še…

Od zadovoljstva  in umske ustvarjalnosti navzočih je v prostoru kar vibriralo od pozitivne energije in je dopoldan vse prehitro minil.

  Napisala: Olga

 

Že od otroštva sem vneta reševalka križank. To so vedeli v Društvu upokojencev Jesenice in me nagovorili, da naj se vključim k dejavnosti,  ki se ji reče KRIŽEMKRAŽEM.  In sem se.

Prvo srečanje s predlogo za sestavljanje besed mi ni nič povedalo. Ko pa sem iz vrečke nabrala 10 črk, me je pa vrglo. Črke se sploh niso hotele zbrati v besedo…

Križemkražem mi je potem postal poseben izziv: ali lahko igram s soigralcem ali pa bom vse opustila. Pa sem ‘zatrmarila’ in sprejela izziv. Igrala bom to salamensko igro, čeprav se včasih po mukotrpnem kombiniranju spravim z neko besedo. Zabavam pa se, ko mi uspe sestaviti nenavadno besedo, ki bi je bil vesel celo Toporišič.  Res pa je tudi, da je zame Križemkražem hud miselni in vizualni napor, tako da redko odigram dve partiji zapored.

Važno je, da se zabavam, izzivam samo sebe in se ne jezim, ko me premagajo bolj izkušeni  nasprotniki. Seveda sem pa vesela zmage.

Napisala: začetnica Albina

 

Križemkražem je za mene edinstvena, zanimiva, navdušujoča, adrenalinska, napeta igra, kjer dva tekmovalca v polja v tabelo vstavljata oziroma križata besede, sestavljata črke v samostalnike ali sestavljene besedne zveze v ednini ali množini. Najprej sem začela sestavljati besede s štirimi črkami, postopoma pa sem pričenjala ustvarjati vse daljše besede, ki prinašajo več točk; večjo vrednost prinesejo podvojitve, barvna polja, besede sestavljene iz desetih črk…

S pomočjo igre Križemkražem si širim obzorje, odkrivam  nove in obujam stare besede, vztrajno brskam po številnih virih, kot so: Slovar slovenskega knjižnega jezika-SSKJ, Besedišče, Slovenski pravopis, Veliki ugankarski priročnik, Veliki slovenski leksikon, Klasincev križankarski slovar, Atlas Slovenije, Atlas Jugoslavije in še mnogi drugi.

Igra Križemkražem je ena od mojih zasvojenosti, vedno znova me privlači, ker je vsaka partija drugačna. Vlečenje črk iz žakeljčka pa me spominja na igro na srečo.

Ojoj, kaj če ni samoglasnikov v nabirku desetih črk, … le kako bom sestavila besedo!? V mreži besed mrzlično iščem samoglasnik, ki ga bom prekrižala s soglasniki. Veliko pomembnih detajlov je v igri. Sama sem jih kar hitro usvojila, zato ker sem vedoželjna in radovedna ter vedno znova zadovoljna, naj si bo izid sladka zmaga ali grenak poraz.

Sive celice se poživljajo, obnavljajo, z igro jih prebujam, ker so včasih zaspane…

Križemkražem je najboljša vaja za možgane! V njej je neskončno neponovljivih različic.

Napisala: Dragica

 

Ko popolnoma padeš v igro…

 Iz vrečke potegnem prve črke. Noro…  Ko potegnem iz vrečke vseh deset črk, za trenutek zgleda dobro. Iz teh črk se da sestaviti veliko besed. Potrebujem besedo iz 7 črk, da vsoto vrednosti besede podvojim. Kljub trudu mi to ne uspe. Sestavim samo besedo iz  6 črk.  Igra se nadaljuje. Kljub vsemu po štirih potezah vodim. Imam nore črke z visoko vrednostjo. Zdaj sva že pri sedmi potezi, nimam nobenega samoglasnika, potrebujem čudež, da se izvlečem. O, rešitev! Sestavim besedo NAHRBTNIK. To je rešitev, a glej ga zlomka, nasprotnik mi jo uniči z neko kratko besedo, ki jo postavi tja, kamor sem nameravala postaviti svoj NAHRBTNIK. Jaz temu pravim, požrl si mi besedo. Iščem novo rešitev, najdem jo, ampak je prekratka, premalo točk je vredna. Zadnja, deseta poteza je. Iščem vse mogoče rešitve, ker imam črke z visoko vrednostjo. Nič pametnega, porabim celo dve črki z vrednostjo po 4 točke in sestavim besedo. Konec je. Vodim! Nasprotnik  sestavi hvale vredno besedo, toda premalo za zmago. Zdaj je na vrsti ostanek. Te moje črke z visoko vrednostjo so me pokopale. Čista izguba. Ostanek je prevelik.

  Napisala: Nevenka

 

Kako do igre Križemkražem

 Že leta nazaj je bilo moje osnovno zanimanje reševanje križank in ugank. Bilo je leto 2011, ko smo Cveto, Miloš in jaz odigrali prve partije igre Križemkražem v prostorih Društva upokojencev Jesenice. Začetna vprašanja, velik interes, da se naučiš nekaj novega… Potem skupni treningi in sledila je prijava na prvi turnir, ki smo ga za vse slovenske križemkražmovce organizirali na Blejski Dobravi v Gostilni pri Jurču. Prebili smo led, se uvrstili v drugo polovico, ampak dosegli rekord v številu tekmovalcev.

Omenim naj še krajši tečaj za osnovnošolce v sodelovanju s Cvetom na LUJ-u v letu 2014. Delo z mladimi je poseben izziv; koliko energije in znanja so prikazali v sestavljanju besed, tako da sem najboljšemu kar podaril svoj igralni komplet. Sedaj pomagam pri organizaciji domačega turnirja in igram prijateljske igre preko spleta.

Napisal: Poldi

 

Marca leta 2012 sem na strani Društva upokojencev Jesenice opazila vabilo na prikaz igre Križemkražem s pripisom: podrobnosti o igri tudi na spletni strani DUJ-a. Seveda sem se vabilu odzvala, saj sem od nekdaj občudovala igro Scrabble, Križemkražem se mi je pa zdela slovenska različica. S pravili in načinom igranja nas je seznanil Cveto Erman. Nekatere člane društva upokojencev, z mano vred,  je igra pritegnila in ostali smo ji zvesti do danes. Druženja, tekmovanja ter dopisna tekmovanja preko računalnika meni in verjetno tudi ostalim izpolnijo marsikatero urico. Seveda je prisoten tekmovalni duh, vendar ostaja v mejah prijateljskih vezi. Meni osebno je udejstvovanje, razen v dopisnem Križemkražmu, onemogočila družinska obveznost, pazim vnuka. Upam, da bosta dve leti, dokler vnuk ne bo šel v vrtec,  minili tako hitro kakor teh sedem let, odkar sem članica sekcije Križemkražem.

Napisala:    Staša

  

Z mojo sosedo Nevenko si večkrat izmenjava novice in izkušnje. Tako je nanesel pogovor o igri  Križemkražem, ki se na LUJ-u Jesenice odvija ob torkih. »Pojdi v torek z menoj, pa boš videla, kako se imamo  “luštn”, mi je rekla Nevenka. Seveda sem šla, ker zelo rada rešujem križanke, pa tudi svojo bolezen s tem malo krotim … Bila sem navdušena nad spretnostjo in tekmovalnostjo članov krožka. Moji soigralci me večkrat kot ne premagajo, a se ne dam, bom že prišla počasi z vajo na njihov nivo. Všeč mi je tudi, da se med seboj tikamo, se spoštujemo, praznujemo kakšno obletnico rojstva in se imamo nadvse “fajn” kot bi rekla moja soseda. Upam, da bo še veliko let tako.                                                                                                                                            

 Napisala:    Jožica

 

Olga in Cveto sta me povabila, naj se jima pridružim pri igranju igre Križemkražem na Ljudski univerzi. Malo sem oklevala, zdaj pa zelo rada hodim igrat to igro. Je dobra »telovadba« za možgane, kakršno priporočajo tudi zdravniki. Naše druženje je prijetno in prav bi bilo, da bi se nam pridružilo čim več upokojencev.

 Napisala:  Mihaela

 

Za Križemkražem me je navdušila sestra, ki se že nekaj let udeležuje turnirjev in se z veseljem ukvarja z izzivi, ki jih ji na Križemkražem mreži postavljajo soigralci. Ona mi je tudi povedala za sekcijo, ki deluje na Jesenicah pri Društvu upokojencev. Pa sem se pripeljal z Bleda, osvojil igro in zdaj sem član luštne skupine ljudi. Vse skupaj mi je tako všeč, da sem reklamo za Križemkražem naredil tudi v Društvu upokojencev na Bledu. Zdaj igramo tudi tam. Kadar imam dobre črke in sestavljam vsaj po 10 črk dolge besede in kadar premagam nasprotnika, je to res pravo zadovoljstvo. Dolge poti za volanom mi krajša glasba, od kar pa poznam Križemkražem, iz črk krajevnih imen, mimo katerih se vozim, v mislih sestavljam nove besede. Zanimivo je. Pridružite se nam in prepričajte se sami, kaj vse  Križemkražem je.

Napisal: Matjaž

 

Ob prebiranju Četrtkovih novičk z Ljudske univerze Jesenice sem zasledila, da je ob torkih Križemkražem. Kaj bi to bilo? Nekaj v zvezi s križankami, sem si mislila in ker rada rešujem križanke, sem se konec oktobra oglasila na LUJ.

Kar takoj sem že začela z igranjem. Prva soigralka in lahko jo imenujem mentorica, ki me je uvedla v igro, je bila Jelka. Igra me je kar malo zasvojila, doma jo igram z otroki in prijatelji in preko interneta EKK (elektronski Križemkražem).

Naj nadaljujem v križankarskem duhu, če je geslo beseda križemkražem, ki pomeni družabno igro in je to samostalnik, kaj bi bil opis tega gesla oziroma, kaj mi pride na misel ob tej besedi: igranje, družabna igra, iskanje besed iz naključno izbranih črk, brskanje po slovarjih, atlasih, telovadba za možgane, tekmovalnost, taktiziranje (da dobiš čim več točk), bogatenje besednega zaklada, druženje, zabava in še bi lahko naštevala…

Kaj naj še napišem?

Vesela sem, da sem se vključila v to igro, priporočam jo vsem, res čisto vsem, mislim, da ni starostne omejitve, super je!


Napisala: Nada

 

Križemkražem je prijetna igra, ki jo raziskovalec besed, besedotvorec, reševalec križank ali pa nekdo, ki bi rad počel kaj novega za kratek čas, prav hitro vzame za svojo. Križemkražem lahko igraš sam, ampak bolj prijetno jo je igrati v družbi soigralca. Seveda, igra ima svoja pravila. Jih je težko usvojiti? Kje pa! V torek ob 10. uri sedeš za Križemkražem mizo na Ljudski univerzi in ob 11h že enakovredno soigralcu zaključiš prvo partijo. Ja, tako enostavno je! Če pa bi kdo potreboval malo več pomoči, da se uvede v igro, pa priskočimo na pomoč tisti, ki se že kakšen dan več ukvarjamo s to igro. Ja, kar korajžno se nam pridružite, veseli bomo vaše družbe in vaših besednih stvaritev.

   Napisala:  Jelka