• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Predavanje: EcoSynergy System, 26. 2. 2018

V mesecu decembru so v komunalnem zbirnem centru Jesenice, Cesta Franceta Prešerna 13, v sodelovanju s komunalnim podjetjem Jeko d.o.o. pričeli z novim konceptom zbiranja sortiranih odpadkov, ki ga razvojno uvajajo v okviru  EcoSynergy Systema. Koncept zbiranja temelji na nagrajevanju vsakega, ki bo pridno ločeval in oddajal sortirane odpadke. To je popolnoma nasproten pristop od uveljavljenega, ki kaznuje vse tiste, ki ne ločujejo odpadkov.  Sistem je veliko bolj prijazen do človeka in stimulativen. Temelji na dejstvu, da imajo odpadki določeno vrednost. Zbiratelj z njimi lahko zasluži, če jih proda odjemalcu za recikliranje in hkrati poskrbi za čistejše okolje. Vsakdo, ki vrže odpadke v kontejner, se odpove njihovi vrednosti in prispeva k večji onesnaženosti, ker pomešanih odpadkov, običajno še onesnaženih z organskimi snovmi, ne moremo reciklirati. Po izjavi predavatelja ima koncept velike možnosti, da ga prevzamejo evropske države.

Predavatelja Aleš Kandorfer in žena Sladjana sta nam prikazala celoten sistem zbiranja odpadkov, odvoz in recikliranje. Poudarila sta, da s čistimi in pravilno sortiranimi odpadki  pridobimo eko kupone, s katerimi lahko kupujemo izdelke za dom in gospodinjstvo po proizvodnih in akcijskih cenah, to je veliko ceneje. Upokojenci s svojimi izkušnjami se zavedamo, da moramo skrbeti za čisto in zdravo okolje, če pri tej naši skrbi še kaj prihranimo, pa bo to dodatek k našim majhnim penzijam. Več o ločevanju odpadkov in o ugodnostih izveste tukaj.

Škoda, ker je na zanimivo predavanje prišlo le nekaj najbolj korajžnih upokojencev. Slabo vreme in močno sneženje sta mnoge zadržala doma. Z vsakim vprašanjem na to temo se lahko obrnete na predavatelja:

Mobile phone: + 386 64 143 775
                     + 386 41 455 000
Napisal: Stane Arh       Slikala: Sladjana Kandorfer