• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Pohod: Zakopi 2018, 10. 8. 2018

V počastitev praznika Krajevne skupnosti Podmežakla je v začetku avgusta tradicionalno srečanje krajanov na Zakopu na Mežakli. Letos je potekalo srečanje že štiridesetič. Vsako leto se  spomnijo dogodka 10. avgusta leta 1941, ko je  bil  na Mežakli ustanovljen prvi okrožni odbor Osvobodilne fronte za jeseniško-radovljiško območje.

Letošnji, že 40. pohod, se je začel točno ob 8 uri. Zbralo se nas je kar za dobro četo pohodnikov. Pridružila sta se nam tudi dva Avstralca, ki trenutno letujeta v Sloveniji. Žena ima celo korenine v Sloveniji in je ponosna, da je lahko dobila tudi slovenski potni list. Kot vedno, je že štiridesetič prevzel Janez Komel organizacijo pohoda. V prijetnem klepetu smo bili hitro na Zakopih, kjer so nas nagradili s kozarčkom krepke pijače. Za skupino je kasneje prišlo v lastni režiji še več pohodnikov. Vsi pohodniki smo se skupaj slikali in bilo nas je okoli 40.

Na Zakope sta pripeljala udeležence tudi dva avtobusa. Prostor je bil slavnostno okrašen in prenovljen, za kar že vrsto let poskrbi Aleksandder Jernejc. Vsako leto opravi s sodelavci nekaj izboljšav.  Letos so izstopale nove, lično izdelane klopi. S prihodom udeležencev je gozd zaživel in vzpostavila se je prijateljska povezanost med ljudmi. Ozračje je bilo nabito s tovarištvom in spominom na preteklost.  Mladi otroci, ki so se igrali in podili po  osrednjem prostoru, so simbolično sporočali, da bodo tradicijo ohranili tudi v prihodnosti. ker je to prijeten kraj za oddih in medsebojno povezovanje.

Proslavo je začel Moški pevski zbor DU Jesenice, ki je na proslavi sodeloval že petintridesetič. Po pozdravnemu govoru predsednika KS Podmežakla, Aljoša Ulčarja,  je nekaj svojih misli ob prazniku povedala podžupanja, Vera Pintar, za njo pa  še Predsednik krajevnega odbora druženja borcev za vrednote NOB, Aleksander Jernejc. Z enominutnim molkom smo se spomnili  lani umrle Marjane Komel, ki je igrala na harmoniko verjetno na vseh prejšnjih proslavah.  V kulturnem programu nam je recitatorka Jasna Kovač z občutkom interpretirala nekaj pesmi.

Sledilo je prijetno druženje s tradicionalno pogostitvijo (KS Podmežakla) z odličnim golažem in pijačo. Med udeležence so razdelili kar 160 golažev. Posamezniki so obiskali obnovljeno bolnišnico na Mežakli. Letos je prostovoljna skupina, z Jernejcem na čelu, uredila dodatno pot skozi gozd do dostopa do bolnice. Za lažji dostop so zgradili 109 stopnic.

Napisal: Stane Arh                  Slikal: Janko Rabič in Stane Arh