• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    AEC v1.0.4

93. družabno srečanje z znanimi ljudmi, družina Mencinger, 12. 3. 2018

Albina Seršen je na 93. družabnem srečanju z znanimi ljudmi pri  Društvu upokojencev Jesenice  gostila  župana občine Jesenice Tomaža  Toma  Mencingerja  s soprogo Nevenko. Tokrat ni bilo v ospredju Tomaževo delo v vlogi aktualnega župana in občinska  politika. V prijetnem klepetu sta oba nanizala kar nekaj  zanimivih utrinkov iz družinskega življenja ter  o njunih prejšnjih poklicnih poteh. Klepetali so o sinu Gregorju in  dveh vnukih, Andražu in Matevžu, ki jima zagotovo polepšata vsakdan. Andraž je prvošolček in Tomaž ga  zjutraj pospremi do bližnje šole Prežihovega Voranca. To šolo je kot šolar obiskoval tudi Tomaž Mencinger in  Albina Seršen ga je celo učila in bila je tudi njegova ravnateljica.

Tomaž je rad obiskoval  kopališče Ukova, tudi skakal je s  stolpa. Z najvišjega mesta ni upal, zato je izbral enega nižje. Od nekdaj je bil po naravi delaven, zavzeto in resno se je loteval  delovnih obveznosti, vse s ciljem, da ideje in želje po boljšem, uresniči  v praksi.  Z delom je začel kot  energetik v takratni Železarni Jesenice. Od leta 1991 sta z Nevenko veliko dela in naporov vlagala v trgovski lokal na železniški postaji Tom, ki je bil znan številnim Jeseničanom.

Albina je izzvala Tomaža, da je opisal na kratko tudi svojo politično pot: od sprejemanja prvih funkcij in obveznosti, dva mandata in pol je bil predsednik  KS Sava, bil je predsednik obrtne zbornice, prevzemal je vse bolj odgovorne naloge, med drugim je bil tudi poslanec v državnem zboru. Sedaj opravlja že tretji  mandat jeseniškega župana.  Soproga  Nevenka mu je ves čas v oporo, uspeva jima   usklajevati  poklicne in družinske obveznosti. Povedala  je zanimivost, da se je ob preselitvi k Tomažu na dom na Ukovi nekaj časa bala  potoka, ki je hudourniški in lahko v trenutku naraste in odnese vse s seboj. Kot županova soproga se počuti dobro in se rada udeleži dogodkov, ki jih zahteva protokol ali pa tudi sicer.

Srečanje je bilo združeno   s praznovanjem mednarodnega dneva žensk. Voditeljica Albina Seršen je poudarila vlogo  žensk  družbenem življenju. Še vedno so prevečkrat   zapostavljene, med drugim tudi pri nagrajevanju dela. V kulturnem programu so nastopile pevke ženskega pevskega zbora Večerna zarja Društva upokojencev Javornik-Koroška Bela pod vodstvom Francija Richtarja.

Napisal: Janko Rabič              Slikal: Stane Arh