• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

92. družabno srečanje z znanimi ljudmi, družina Brelih, 12. 2. 2018

Srečanje se je začelo s proslavo Kulturnega praznika. Moški pevski zbor DUJ je zapel nekaj uglasbenih Prešernovih pesmi. David Brelih in Henrik Lužnik sta prebrala izbrane Prešernove pesmi, Albina Seršen pa je predstavila Prešernovo rojstno vas Vrbo.

Družina Brelih je sosed našega Doma Društva upokojencev Jesenice in z njimi dobro sodelujemo. David nam je s harmoniko že velikokrat zaigral na raznih srečanjih. Prijazen in dobrosrčen gimnazijec je mnogim upokojencem postal pravi prijatelj. Tudi z drugimi sosedi ima družina Brelih prijateljske odnose in skupaj ohranjajo stare običaje praznovanja rojstnih dni in godovanja ter praznovanje raznih praznikov.

V družini radi smučajo in imajo radi gore. Prav gore so povezale očeta Braneta in mamo Matejo, tam sta se srečala, se spoznavala in se dogovorila za skupno življenje. Po poroki se je Brane preselil iz Bukovja pri Zakojci k Mateji v hišo njenih staršev na Jesenicah. V rodno vas se Brane  vrača na obisk k svojim staršem vsaj enkrat na mesec in to s celo družino. V družini je bilo kar veliko otrok, a nihče od bratov in sester ni ostal doma. Že v mladosti so se raztepli po svetu, ker so želeli biti samostojni in odgovorni za svoje življenje.

V zakonu so se Mateji in Branetu rodili trije otroci: najstarejši David, hči Neža in najmlajša Katarina. Vsi še nabirajo znanje v šolah in si prizadevajo doseči poklic, ki jih bo osrečeval. Zelo imajo radi glasbo. David je od dedka dobil harmoniko, ko mu je bilo tri leta. Še danes kdaj zaigra na njo, čeprav je med tem že zamenjal kar nekaj harmonik. Harmonika je zakon. Pred dvema letoma se je začel učiti igrati še na diatonično harmoniko. Neža in Katarina igrata na citre. Veseli sta, da se jih lahko učita v glasbeni šoli.  Velik je strošek za glasbeno šolo, za seminarje in delavnice, za glasbila, a je vredno odrekanja za to, kar človeku glasba vrača.

Družina je med seboj zelo povezana in se imajo zelo radi. Vsak možen prosti trenutek starša izkoristita za preživljanje z otroki. Prav zato jih nista prepuščala svojim staršem v varstvo, razen če je bilo to nujno potrebno. Otroci bi se radi  že osamosvojili in velika ljubezen staršev jim gre včasih že na živce, čeprav vedo, da starše še potrebujejo.  Tako Brane kot Mateja se zavedata, da bodo nekoč odšli. Takrat bo težko in jih bosta zelo pogrešala.

Branko je pred kratkim dopolnil 50 let. Za darilo se je namenil preteči mali maraton, to je 21 km. To željo je uresničil na Ljubljanskem maratonu 2017. Sedaj je želja že večja, preteči želi pravi maraton. Že trenira. Oba z Matejo rada plešeta. Plešeta tudi v folklorni skupini Dovje – Mojstrana.

Za sodelovanje na srečanju se jim je zahvalila gostiteljica Albina Seršen in predsednik DUJ Boris Bregant.

Napisal in slikal: Stane Arh