• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. novembra 2020 17:00ODPOVEDANO Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 16. novembra 2020 17:00ODPOVEDANO Klemen Klemenc: Dobra in slaba zemlja – posledice rudarjenja v rudniku Bor
  • 14. decembra 2020 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 21. decembra 2020 17:00Miro Koder: – potopisno predavanje.
  • 31. decembra 2020 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Preventivne zdravstvene meritve, 6. 6. 2017

V torek,  6.6.2017 smo na Društvu upokojencev Jesenice organizirali meritve krvnega sladkorja (KS), krvnega tlaka ( RR ) in holesterola. Izvedli smo jih v sodelovanju z Društvom diabetikov Jesenice.

Rezultat iskanja slik za meritve sladkorja slike

Pri vseh merjenjih so nam v veliko pomoč dijaki in dijakinje Srednje šole Jesenice, smer zdravstveni tehnik. Tokrat nam je v pomoč priskočil Žan Mark Prešern, ki je sicer prostovoljec in že tretje leto sodeluje pri meritvah na Društvu diabetikov Jesenice.

Zaradi velikega zanimanja upokojencev, vseh je bilo 26, smo meritve morali podaljšati na več kot 2 uri. Vsem smo izmerili KS, RR in 23 udeležencem holesterol. Za meritve holesterola posameznik sofinancira 1,5 € , meritve KS  so bile izvedene brezplačno, kar nam je omogočilo Društvo diabetikov Jesenice.

Od 26 udeležencev meritev se je tokrat udeležilo 15 žensk in 11 moških. Pred leti je so bili moški zelo redki. Iz tega podatka lahko sklepamo, da so tudi moški začeli bolj preventivno skrbeti za svoje zdravje.

Pri krvnem sladkorju smo izmerili le v treh primerih vrednost nad  7 mmol/l, ena je bila celo 15 mmol/l. Meritve niso potekale na tešče, zato so bile ugotovljene nekoliko višje vrednosti (na tešče naj bi bila mejna vrednost KS pod 6 mmol/l).

Pri meritvah holesterola smo izmerili odstopanje od normale pri dvanajstih udeležencih.

Tudi pri meritvah arterielnega krvnega tlaka smo izmerili  več preseženih vrednosti, kar je razumljivo, saj se večina naše populacije že zdravi zaradi hipertonije.

Rezultati meritev so selektivno preventivnega značaja, kar pomeni, da vse tiste udeležence, ki presegajo normalne vrednosti opozorimo in napotimo na posvet k njihovemu zdravniku.

S potekom meritev in udeležbo smo bili zadovoljni. Zopet smo dobili potrditev, da so smernice našega dela pravilne in uspešne.

Napisala: Sonja Ravnik