• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 26. marca 2024Izlet: Ljubljana, ogled operete Dežela smehljaja.
    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    AEC v1.0.4

Pohod vztrajni: Golovec, 18. 5. 2017

Vztrajni vztrajamo na pohodnih turah iz letnega programa. Pohod po Poti spominov in tovarištva (PST) ali Pohod ob žici okupirane Ljubljane je bil ena izmed idej zbranih na avtobusu. Predlog, da se priključimo pohodnikom na dan prireditve (letos 6. maja), ni bil sprejemljiv. Zaradi velike množice pohodnikov ni mogoče obdržati skupino homogeno.

Zato smo na lep majski dan opravili pohod  na delu poti , ki je bil za nas najbolj atraktiven. Začeli smo pri Fužinskem gradu, v katerem je danes Muzej arhitekture in oblikovanja. Sledili smo oznakam za Pot spominov in tovarištva ter spominskim kamnitim stebrom vse do razpotja na Črnem hribu na Golovcu. Spotoma smo občudovali urejen lipov drevored in strokovno obdelano pohodne poti. Na poti smo se srečevali z vsakodnevnimi rekreativci v teku, hoji ali na kolesu, s starši z otrokom v vozičku, s sprehajalci psov na povodcu.

Hitrost hoje smo prilagodili najpočasnejšim in tako smo v strnjeni skupini do najvišje točke vzpona Črni hrib (440 m) prispeli prej kot v eni uri . Črni hrib je poraščen z mešanim gozdom, zato smo le med drevesi slutili, kje se nahaja mesto Ljubljana.

Po kratkem postanku smo nadaljevali po PST do razpotja. Tu se PST usmeri navzdol na Rudnik. Mi smo izbrali gozdno cesto proti Astronomskemu observatoriju. Po tej cesti poteka tudi tek trojk na 29 km in je tudi markirana planinska pot na Orle. Na poti nas je vse do začetka naselja vil nad Roško cesto spremljal značilen vonj cvetočih akacij. Po prečkanju ceste smo že opazili smerne table za Ljubljanski grad – 15 minut. Tudi ta del poti poteka po gozdu skoraj do vrha oziroma do Šance – trdnjava pod gradom.

Po osmih kilometrih nezahtevne poti oziroma dve in pol ure hoje smo prispeli do cilja, na lepo urejeno grajsko dvorišče. Za ogled vseh znamenitosti gradu in razgledovanje s stolpa bi potrebovali več časa, kot ga je odmeril vodja pohoda. Uspelo nam je le nekaj denarja pustiti v grajski kavarni in prodajalnah spominkov. Spust z gradu bi lahko opravili s kabinsko žičnico, a smo 3 EUR raje prihranili za pijačo v Gala.

Na Streliški cesti nas je čakal Vandrovčev Andrej in nas varno odpeljal proti Lescam. V restavraciji Gala smo z analizo pohodov na Golovec in Žbevnico zaključili spomladanski del pohodne sezone. Zadovoljni z novim doživetjem v slovenski prestolnici smo se že dogovarjali za naslednje pohode na Ojstrnik in Grmado.

Napisal: Janez Komel