• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 2. junija 2020 9:00Jesenice, Kranjska Gora, Jesenice
  • 4. junija 2020Gozd (891 m) - Kriška gora (1471 m)
  • 5. junija 2020 9:00Jesenice, Krma, Jesenice
  • 8. junija 2020 17:00Ksenija Noč: Preprečimo raka - zdravstveno predavanje.
  • 9. junija 2020 9:00Jesenice, Duplje, Jesenice
  • 12. junija 2020 9:00Jesenice, Dovje, Plavški Rovt, Jesenice
  • 15. junija 2020 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 16. junija 2020 9:00Jesenice, Kokrica, Jesenice
  AEC v1.0.4

Pohod vztrajni: Blejski osamelci: Straža, Dobra gora in Ribenska gora, 6. 4. 2017

Pred dvema letoma smo si zastavili cilj, da prehodimo vse blejske osamelce, ki so ostanki bohinjskega ledenika. Šele letos smo po prvem delu  uspeli dokončati načrtovano turo.

Pot na Stražo smo pričeli pri Golf hotelu. Po ogrevanju na ravninskem delu smo nadaljevali po strmi pohodni poti čez skalne pečine. Kritična mesta za vrtoglave so zavarovali z ograjo ali pletenicami. Čudovita pohodna pot. Večina pohodnikov je ni poznala, pa čeprav nam je Bled blizu in domač. Na vrhu poti je paviljon z lepim razgledom, pod njim pa smo odkrili zaplato Blagajevega volčina, ki je endemit naših planin. Prav v času našega pohoda je bil na vrhuncu cvetenja. Fotografom se je nastavljal kot najlepši fotomodel.

Sprehod po Straži nam je odkril krasne razglede na Bled in okolico. Obiskali smo tudi spomenik v spomin Arnoldu Rikliju. ledil je spust navzdol in vzpon na Dobro goro. Na vrhu so nas pričakale klopce nad prepadom z lepim razgledom po  Jelovici in vasi pod njo. Seveda je bilo na klopcah premalo prostora za vse nas, zato smo se posedli še na debla, štore in na posušeno travo. Iz nahrbtnikov smo pojedli pripravljene dobrote. Toplo sonce nas je grelo, zato se nam ni mudilo naprej. Ribenska gora lahko počaka še kako uro, saj nas čaka že tako nekaj milijonov let.

Zaradi motenja privatne posesti nismo smeli uporabiti bližnjice do vznožja Ribenske gore. Nekaj korakov več do piknika Ribno pod Ribensko goro nam ni škodilo.  Tu smo se razdelili na tri skupine: še ne utrujeni in ne vrtoglavi so odšli na vrh Ribenske gore, nekoliko utrujeni so šli okoli Ribenske gore, utrujeni pa so ostali na piknik prostoru in si spočili svoje utrujeno telo. Prireditveni prostor je med delavniki odprt šele popoldan, a prijazni lastnik je odprl prostor preje samo zaradi nas. Zelo se trudijo, da bi bili gosti zadovoljni. Po končanem pohodu je bilo prijetno posedeti za mizami, piti kavo in pivo, se družiti s prijatelji in se greti na soncu. Bili smo v gorenjskem raju, zato so odpadle vse variante, da bi šli drugam opravit analizo pohoda.

Napisal: Stane Arh        Slikala: Marko Rolc in Stane Arh