• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Pohod vandrovci: Žbevnica, Kojnik, 11. 5. 2017

Planirani pohod v Čičarijo smo opravili 14 dni prej zaradi pohoda gorenjskih upokojencev. Za pohod gorenjskih upokojencev na stari Ljubeljski prelaz v petek 26.5. 2017 se že zbirajo prijave pri Janezu A.

Čičarija je kraška pokrajina, ki ni prijazna za bivanje zaradi pomanjkanja vodnih virov. Je redko poseljena in nekdanje žive vasi in zaselki so večinoma zapuščene. Razteza se od Kozine do Reke na hrvaški strani. Vandrovci smo bili že dvakrat v tem delu Slovenije. Najbolj znan vrh je Slavnik, katerega smo obiskali v letu 2010. Leto kasneje smo bili na sosednjem gorskem grebenu. Osvojili smo vrhove Lipnika, Goliča in Kavčiča.

Lani smo načrtovali obisk Žbevnice na hrvaški in Kojnika na slovenski strani. Žal, vreme kroji usodo naših pohodov in smo ga morali preložiti za letos. A tudi letos vremenska napoved ni bila najbolj obetavna. Kljub možnosti dežja se je 41 vandrovcev odločilo za prestop šengenske meje (100%-na kontrola) in za pohodno avanturo na Žbevnico. V strahu, da nas Hrvati ne bi imeli za ilegalne ubežnike in bi nas za to podvrgli administrativnim preverjanjem, začasnemu odvzemu prostosti  in morebitno  celo maltretiranju smo namesto pohoda Žbevnica-Kojnik opravili samostojni pohod na Žbevnico. Nato smo se z avtobusom preselili nazaj v Slovenijo in iz Podgorja osvojili še Kojnik.

Žbevnica nas je sprejela sramežljivo in neprijazno: odela se je v meglo in pihal je močan južni veter. Zato je bil obisk kratek, brez običajnega razgledovanja in meditiranja.

Vzpon na Kojnik iz Podgorja je bil pravo nasprotje. Megla se je razkadila, veter se je umiril. Vetrovke , kape in rokavice smo pospravili v nahrbtnike in veselo sledili Janezu A. proti vrhu. Pot je bila ravno prav strma in prej kot v eni uri smo dosegli še drugi cilj dneva. Vrh je dobra razgledna točka, pravi kraj za daljši postanek. Ob poti so nas spremljale značilne rože na terenih Čičarije: narcise, potonike in kukavice.

Spust nazaj v Podgorje smo hitro opravili. Analizo pohoda smo formalno opravili kar med vožnjo, saj smo se založili z osvežilnimi napitki iz Robijevega hladilnika. Dogovorili smo se, da temeljitejšo obravnavo dogodkov opravimo na naslednjem pohodu vztrajnih na Golovec.

Napisal: Janez Komel                      Slikal: Marko Rolc