• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Verižni eksperiment 2017, 27. 5. 2017

Mednarodna prireditev Verižni eksperiment  2017 je potekala v Kolpernu na Stari Savi v soboto, 27. maja 2017. V verigo je bilo vključenih 11 naprav, ki so jih izdelale različne skupine. Pri gradnji treh naprav so sodelovali tuji študenti iz programa mednarodne izmenjave študentov. Naprave so bile zelo kvalitetne, nekatere z novimi idejami in mehanizmi. Skupaj je naprave gradilo  45 konstruktorjev pod vodstvom desetih mentorjev. Celoten eksperiment je trajal okoli 7 minut. Ponovili smo ga trikrat. Več o prireditvi izveste tukaj.

Zaključno prireditev je vodil upokojeni jeseniški novinar Janko Rabič. Po nastopu plesne skupine z OŠ Toneta Čufarja Jesenice je “idejni oče” projekta Verižni eksperiment opisal zgodovino in cilje projekta. Predsednik DU Jesenice je poudaril pomen prenosa tehničnega znanja na mlajše rodove in vrednosti medgeneracijskega sodelovanja. Župan Jesenic Tomaž Tom Mencinger je odprl prireditev in v nagovoru poudaril, da podpira dejavnosti in cilje verižnega eksperimenta, ker le izobraženi kadri zagotavljajo prihodnost razvoja Jesenic. Verižni eksperiment je slavnostno zagnal Slavko Kanalec, glavni direktor družbe SIJ Acroni. Opozoril je, da so jeseniški železarji že v preteklosti imeli veliko znanja in so z inovacijami dosegali izredno kvalitetna jekla, ki so jih kupovali po vsem svetu. Ta tradicija se ohranja, za to pa potrebujejo odlično usposobljene kadre.

Nagrado občinstva je preko tajnega glasovanja obiskovalcev prejela naprava:

NAFTNI ČUDEŽ – OŠ Prežihovega Voranca, Jesenice, mentorja Katrca Horvat in Boris Bregant

Strokovna komisija v sestavi: Orest Jarh, Matej Perčič in Alen Šest je imela težko delo pri izbiri najboljših naprav, ker so bile vse odlične. Presegale so kvaliteto naprav zadnjih let. Komisija se je odločila, da podeli tri enakovredne nagrade.

Nagrado strokovne komisije so prejele naprave:

JEKLENE TETIVE – OŠ Toneta Čufarja, Jesenice, mentor Goran Ilić

GORI, DOLI, NAOKOLI – OŠ Trbovlje, mentor Grega Guna

LUKUŠKI SVEDRI – OŠ Janka Kersnika Brdo, mentor Damjan Gašperič

Med posameznimi zagoni je potekal  spremljevalni program: zagoni demo verige,  prikaz super magneta in magnetne tračnice, delavnica – oblikovanje letal iz papirja, delavnica – izdelovanje okraskov iz kronskih zamaškov, železarske igre na prostem, spretnost zabijanja žebljev, konstrukcije iz velikih domin, ogled sončevih peg s teleskopom, voden ogled po muzejski zbirki. Prireditev si je ogledalo okoli 250 gledalcev. Po koncu prireditve so bili vsi pogoščeni s kosom velike torte.

Letos smo zbrali več donacij, zato smo lahko podelili bogatejše nagrade in pripravili organizacijsko boljšo prireditev. Za nagrade smo kupili priročno orodje in nagradili konstruktorje z doživljajskimi dogodivščinami. Vsi donatorji in sponzorji so bili navedeni na dveh javnih plakatih in na spletni strani.

Osebe, ki so bile vključene v organizacijo prireditve in so skrbele za nemoten potek prireditve, so delale kot prostovoljci in niso prejele nikakršnega plačila. Za to si zaslužijo, da jih vse naštejem v poročilu (po abecedi): Stane Arh, Tanja Arh, Jure Bajc, Boris Bregant, Marta Čelesnik, Mojca Ferluga, Nina Hribar, Orest Jarh, Oldina Pehadžić, Matej Perčič , Janko Rabič, Božena Ronner, Anraž Sodja, Katarina Susman, Alen Šest.

Prireditev je organizacijsko uspela. Bila je odlična promocija tehnične kulture in znanosti  med mladimi. Bila je prikaz uspešnega  medgeneracijskega sodelovanja. Za dejavnost Verižnega eksperimenta med mladimi  so  močan interes pokazala jeseniška podjetja in obljubila podporo tudi naprej. Zaključno prireditev je zaradi njene vsebine pripravljena podpreti še naprej  Zavarovalnica Triglav in Gorenjska banka.

Za vse obiskovalce iz drugih krajev je bila to  priložnost, da spoznajo mesto Jesenice in z njim povezano zgodovino železarstva.

Napisal: Stane Arh                  Slike: Andraž  Sodja, Stane Arh, Tanja Arh

 

Glavni sponzor prireditve:  Zavarovalnica Triglav