• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. novembra 2020 17:00ODPOVEDANO Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 16. novembra 2020 17:00ODPOVEDANO Klemen Klemenc: Dobra in slaba zemlja – posledice rudarjenja v rudniku Bor
  • 14. decembra 2020 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 21. decembra 2020 17:00Miro Koder: – potopisno predavanje.
  • 31. decembra 2020 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Izlet: Martinovanje, 11. 11. 2017

Ni bilo lahko uganiti, kje bomo letos martinovali. Tudi pametni telefoni niso pomagali k rešitvi uganke. Da je Pohorje poleg Maribora, ve vsak. A tam ne raste trta. Veliko manj ljudi ve, da je Kozjak severno od Maribora. Tudi na Kozjaku so trte bolj redke. Skoraj nihče pa se ne zaveda, da se Slovenske Gorice začenjajo pri Mariboru in se razprostirajo daleč proti Hrvaški meji. No, sedaj vemo vsi, ki smo bili na martinovanju. K sreči deluje informacijska služba in prišepetavanje, tako da so vsi lahko napisali na listek pravilen odgovor. A lahko bi se zgodilo, da med nami ne bi bilo Jeseničana, ki je prišel s Štajerske, in ne bi bilo pravilnega odgovora in tudi nagrade ne bi mogli podeliti. Martinovali smo v Slovenskih Goricah, v vasi Drbetinci na turistični kmetiji Pri Marti Druzovič, po domače Pri Martinu.

Na vmesnem postanku na Trojanah smo pojedli sicer vsak po en krof, a Martinovo kosilo nam je izvrstno teknilo. Po kosilu smo se odpravili v zidanico, da krstimo letošnji mošt in ga spremenimo v vino. Protokol je bil temeljit in po pravilih, zato smo dobili odlično novo vino. Dolgo smo se zadržali v zidanici. ker je bilo veliko dobre jedače in smo smeli točiti vino iz vseh sodov brez plačila, kolikor nas je bila volja. Pa mi smo ja pravi Gorenjci. Še v žepe smo si nalivali vino, da ga nesemo s seboj, ker je bilo zastonj.

Le s težavo nas je gospodar pregovoril, da smo se vrnili v restavracijo. Polka in valček sta nas ogrela. Plesalo in pelo se je dolgo v noč. Minila je že polnoč, ko smo zbudili šoferja, da nas je odpeljal nazaj na Jesenice.

Ni besed, ki bi lahko opisale veselo razpoloženje. Oglejte si slike in vklopite domišljijo, pa boste občutili delček našega martinovanja. Bilo je čudovito.

Napisal: Stane Arh                  Slikali: Cvetka Kelvišar, Jože Tigeli in Brane Petrovič