• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

89. družabno srečanje z znanimi ljudmi, Planinsko društvo Jesenice, 13. 11. 2017

Vabilu za družabno srečanje z gostiteljico Albino Seršen so se odzvali: Vladimir Hlede, predsednik Planinskega društva Jesenice, Janko Rabič, podpredsednik, in Maja Perko, blagajničarka in načelnica alpinističnega odseka.

Planinsko društvo Jesenice ima že 90 letno tradicijo, ustanovljeno je bilo daljnega leta 1924. Ob jubileju so leta 2014 izdali Zbornik, ki popisuje zgodovino društva, kolikor se jo je dalo obnoviti iz ohranjenih dokumentov. Pri zbiranju gradiva so bile kar velike težave, saj so ugotovili, da vrzel pisanih virov obsega skoraj 60 let, ker ni bilo sistematičnega zapisovanja dogodkov. Planinstvo ima tradicijo med Jeseničani in je res škoda, da se vsi dogodki niso zapisovali.

Planinsko društvo Jesenice upravlja s petimi planinskimi postojankami ( Kočo na Golici, Erjavčevo kočo in Tičarjevim domom na Vršiču, Kočo pri izviru Soče, Zavetiščem pod Špičkom), dvema zavetiščema in s štirimi bivaki. Vzdrževanje obsežne  imovine je zahtevno, ker so stroški veliki. S kočami služijo le tri mesece v letu, zato le redka koča lahko pokrije sama stroške vzdrževanja. Donacij je le malo. Danes je težko dobiti podpornike. K sreči so planinci mravljice in veliko postorijo na prostovoljni bazi.

Društvo je organizirano v več odsekov: izletniški odsek, alpinistični odsek,  markacijski odsek,  mladinski odsek in športno plezalni odsek. Vsi dobro delajo, ker imajo pridne prostovoljce. Več na njihovi spletni strani, kamor pridete s klikom  tukaj.

Pred kratkim so izdali Kroniko alpinističnega odseka Jesenice, 1947 – 2017, ob 70 letnici ustanovitve odseka. Tudi zbornik so pripravili in uredili na prostovoljni bazi.

Veliko so nam gosti povedali o planinskem društvu, o sebi skoraj da niso govorili. Mogočne gore in sama divja narava so planince naučile skromnosti. Če naravo  spoštuješ, ti razkaže svojo lepoto, predrznost hitro kaznuje. Planinec si mora izbrati sebi primeren cilj in se skrbno pripraviti za pot, da bo na njej užival in se vračal v naročje gora. Zakaj pa alpinisti plezajo in se izpostavljajo nevarnostim? Maja je odgovorila: “alpinist je človek, ki išče težave v steni in je po turi vesel, ker težav ni našel.” Tudi Vlado je pritrdil, da je občutek veselja po preplezani steni nekaj, kar ne moreš doživeti v dolini. Vsi trije so se strinjali, da je hoja po hribih postala zanje že potreba, ki jim prinaša neizmerne užitke.

Mnogi obiskovalci so se z njimi strinjali, saj so sami izkusili veselje v gorah. Mnogi Jeseničani so planinci in tudi v našem društvu imamo okoli 150 pohodnikov združenih v sekciji Vandrovci.

Napisal in slikal: Stane Arh