• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 26. marca 2024Izlet: Ljubljana, ogled operete Dežela smehljaja.
    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    AEC v1.0.4

86. družabno srečanje z znanimi ljudmi, Tilka in Klemen Klinar, 12. 6. 2017

Zelo prijetna sogovornika sta voditeljico Albino tako očarala s pripovedovanjem, da je popolnoma pozabila na uro; pa ne samo Albino, tudi malo številčno poslušalstvo.

Tilka Klinar, Šimnovčeva z Plavškega rovta, že vrsto let dela kot lokalna kmetijska svetovalka. Mož Štefan je že pri 26 letih prevzel kmetijo po nesreči očeta v gozdu leta 1982. Gorsko višinska kmetija leži na 880 m nadmorske višine. Ukvarjajo se z ekološkim kmetovanjem – redijo plemenske ovce, krave dojilje ter pridelajo nekaj žita, krompirja in zelenjave predvsem zase. Kmetija je zelo stara in vsaj 500 let kmetujejo na njej kmetje s priimkom Klinar. Iz nje niso hodili za zaslužkom v tujino.

Kmetije danes propadajo, ker ne zagotavljajo udobnega življenja – le preživetje. Otroci ne prevzemajo kmetij od staršev, zato pri dedovanju pride do sporov med dediči in število lastnikov se z leti povečuje. Kmetije pa propadajo. Kmet nima prave veljave in kmetijstvo nima potrebne vladne podpore. Iz tujine uvažamo poceni meso, pšenico, koruzo, zelenjavo, sadje, … , zato se naš kmet ne more razvijati in na dolgi rok nam grozi lakota. Nad semeni imajo monopol multinacionalke in mnogi se ne zavedajo, da pri nas semena iz Južne Amerike ne uspevajo. Če prištejemo še veliko administracijo, ki jo mnogi kmetje ne obvladajo, in vse več dela preko interneta, ki je mnogim kmetom tuje, kmetijstvo pri nas nima prihodnosti. Za silo rešujejo situacijo kmetijski svetovalci, a jih je premalo, za celo Gorenjsko jih je le 19; vsak svetovalec skrbi za približno 300 kmetij.

Tilka je spoznala Štefana na veselici na Blejski Dobravi, ko je kelnarila. Iskrica ljubezni je preskočila šele kasneje, na drsališču pod Mežaklo, ko je ravno pred Štefanom nerodno padla. Poročila sta se po dveh letih poznanstva. Poroko je opisala v knjižici KAKO so v vaseh pod Golico včasih živeli?, Ljudska univerza 2008. Ker je bila mlada in šibka, pri Šimnovc niso verjeli, da je prava za kmetijo. Njena trma, iznajdljivost in delavnost so bile njene vrednote in svojo šibko telesno moč je hitro nadomestila z delom na strojih. Po nekaj letih so ji priskočili na pomoč še otroci: Klemen, Petra, Luka, Polona. Danes ima že 6 vnukov.

Klemen Klinar je letos prejel priznanje Naša Slovenija 2016 za projekt hišnih imen Kako se pri vas reče? Skupaj s sodelavci je to nesnovno kulturno dediščino zbiral gradivo že v 290 naseljih v kar 17 občinah po Gorenjskem; tako so zbrali že preko 9200 hišnih imen. Projekt nadaljujejo že izven Gorenjske. Delo je zahtevno: arhivi, župnijske knjige, delo na terenu, intervjuji, … Marsikatero domače ime hiše so uspeli rešiti pred pozabo. Imenovanje družin po hiši je posebnost Slovencev. Ime hiše ostane, tudi če se priseli druga družina ali če se spremeni priimek družine zaradi poroke. V svetu se ohranja le priimek družine, ime hiše se spremeni z naselitvijo nove družine. Prav zaradi te posebnosti si Klemen in sodelavci trudijo, da se hišna in ledinska imena vpiše v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, tako kot je to storila že avstrijska Koroška.

Če imate zanj novo informacijo, mu jo le posredujte. Vredno si je ogledati tudi Kulturni portal ledinskih in hišnih imen.

Veliko obeta tudi novejši projekt Življenje Gorenjcev, ki ga podpirajo občine Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Šenčur.

Klemen je po izobrazbi geograf in je izrisal ali uredil že kar nekaj zemljevidov, ki so bili izdani (npr. občinski zemljevidi ledinskih imen, pohodniški zemljevid občine Jesenice). Že v otroških letih se je zanimal za geografijo in je znal našteti vse države sveta, število prebivalcev in njihova glavna mesta. Potoval je le malo; ni bilo časa, ker je med počitnicami moral pomagati staršem. Sedaj pa skrbi za svojo družino na Hrušici. S tremi fanti ima kar veliko dela. Več o njegovem življenju izveste tukaj. A to ni vse. Njegovo delo  in aktivnosti presega naše okvire. Še sam verjetno ne zna našteti vsega, kar je že storil v svojem kratkem življenju. A kljub temu je v njegovi glavi še mnogo idej, ki bi jih rad uresničil.

Tilka je že bila gost na DU Jesenice. Prispevek je tukaj.

Napisal in slikal: Stane Arh