• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Srečanje pohodnikov društev upokojencev Gorenjske, 26. 5. 2016

Po seriji deževnih četrtkov se je v četrtek, 26. 5. 2016, ko je potekalo srečanje pohodnikov iz gorenjskih DU, naredil lep sončen dan. Zato ni čudno, da se je vseh 209 pohodnikov iz dvanajstih DU Gorenjske zadovoljnih in z lepimi vtisi vračalo s Pristave v domače kraje.

Po sklepu UO PZDU Gorenjske je bilo naše društvo izbrano letos za organizatorja srečanja pohodnikov iz DU gorenjske pokrajine. V okviru pohodne sekcije Vandrovci smo že v marcu oblikovali pripravljalni odbor, katerega člani so aktivno delovali od ideje do izvedbe pohoda. Na šestih srečanjih smo se dogovorili za vse podrobnosti: od izbire pohodnih poti, sprejema ter vodenja pohodnikov, pogostitve, kulturnega in zabavnega programa, podelitve priznanj do zaključka srečanja in spremljanja finančne situacije.

Pri izbiri trase smo upoštevali različne interese in sposobnosti udeležencev. Za bolje pripravljene pohodnike smo pripravili 3-urni pohod s Pristave v Španov vrh in nazaj. Lažja pot je vodila od Pristave preko narcisnih poljan do izvira Malega in Velikega Javornika, mimo Trilobita nazaj na Pristavo.

Domači vodniki z Janezom Arharjem na čelu so popeljali 157 pohodnikov po cesti do Križovcev in nato po gozdni stezi mimo koče GRS-ja čez poljane s še cvetočimi narcisami na Španov vrh. Tu, pri zgornji postaji žičnice, jih je pričakal prijazni oskrbnik bifeja Egon Kepic. S toplim čajem in ostalimi pijačami so si pohodniki obogatili malico iz nahrbtnika. Ob malici so uživali v razgledu na Julijske Alpe, ki je bil tisti dan z vrha Španovega vrha res enkraten. Bili smo v gorskem raju, zato so nas vodniki le s težavo pregovorili, da smo se spustili  čez narcisne poljane mimo vikendov nazaj na Javorniški rovt. Celotni pohod ni bil zahteven.

Drugo skupino z 52 pohodniki je Stane Arh s svojimi pomočniki usmeril na narcisne poljane za domom na Pristavi in jih popeljal mimo vikendov čez Dobravske rovte po brezpotju do izvira Mali Javornik. To je bila najvišja točka te pohodne trase. Po spustu do izvira Veliki Javornik je vodenje prevzel Miloš Nikolič, ki je spotoma opisal pomen zajetij v Javorniškem rovtu v prejšnjem stoletju za železarsko industrijo na Jesenicah . Pred ogledom stare elektrarne smo bili še gostje v Trilobitu, kjer so nam omogočili krajši počitek in nam postregli z osvežilnim čajem. Za popestritev pohoda smo si ogledali več kot sto let staro elektrarno. Ob tej priliki je Miloš Nikolič s strojnikom Janezom Nočem poskrbel, da je zagorela žarnica z elektriko pridobljeno v tej elektrarni. Sledil je še kratek sprehod čez poljane in skozi Zoisov gaj do Doma na Pristavi.

Le malo po dvanajsti uri so najhitrejši že zaključili pohod na Pristavi.  Ostali so prispeli kmalu za njimi. Družina Repetovih, ki oskrbuje Dom na Pristavi, je vsem pohodnikom pripravila topli obrok in jim postregla s pijačo. Za muziko in dobro razpoloženje je poskrbel pevec Hajni Blagne. Ob prijetnih melodijah so se mnogi pohodniki zavrteli na plesišču in uživali v različnih plesnih ritmih.

V zaključnem programu so nas pozdravili predsednik DU Jesenice Boris Bregant, predsednika PZDU Gorenjske Zdravko Malnar in župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencingar. V kratkem kulturnem programu so sodelovali pevci MPZ DU Jesenice, duo Marjana in Franci ter recitator Bojan Dornik.

Vseh 12 društev upokojencev je prejelo priznanje za udeležbo na pohodu in posebno čokoladno medaljo Golica, ki je najnovejše promocijsko darilo Jesenic.

Srečanje smo izkoristili tudi za proslavitev 10 letnice organiziranega pohodništva v DU Jesenice. V vseh teh letih je  na 244 pohodih sodelovaloskupaj preko sedem tisoč pohodnikov.  Ob tej priliki so bila izročena posebna priznanja za vztrajnost 5 pohodnikom, ki se udeležujejo pohodov že od vsega začetka skozi vseh 10 let:  Janezu Komelu, Marjani Komel, Marini Čemažar, Magdi Zupančič in Mimi Varl.

V prijetnem vzdušju smo zaključili srečanje. Za vse nas, organizatorje, je bila največja nagrada veliko zadovoljstvo udeležencev nad pohodom. Prijetno je bilo slišati ob poslavljanju besede »k vam bomo pa še prišli«.

Napisal: Janez Komel                     Slikali:Daniela Jensterle, Ferdo Kikel, Marko Rolc, Stane Arh