• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Pohod: Movraž (214 m), Veliki Gradež (507 m), Veli Badin (359 m), Sveti Kirik (408 m), Sočerga (301 m), 10. 11. 2016

Na Gorenjskem so meteorologi napovedovali slabo vreme, celo sneg v višinah, zato smo se odpravili na Kraški rob, kjer naj bi po vremenski napovedi sijalo celo sonce. Iz deževnih Jesenic smo se zjutraj odpeljali proti Movražu. Nebo so prekrivali težki oblaki in upi na sonce so splahneli. Morda je bilo celo bolje tako, ker je  bila hoja v prisojni hrib bolj prijetna. Hitro smo bili na robu pečin nad Movražem. Odprl se nam je prekrasen pogled po Istri. V daljavi smo videli Učko, ki si je zavijala vrh v megleni šal. Še nekaj malo poti po temenu smo prehodili do vrha Kuka, nato se je pot usmerila navzdol. Obvezen postanek ob konjih, posnetek in nadaljevanje poti. Pot ni prav dobro označena, tako smo zgrešili odcep na desno. Nazaj v hrib se nam ni dalo, zato smo prečili breg kar skozi grmovje in čez bujno travo ter spoznavali ledino našega krasa. Na poti smo dohiteli naše zadnje pohodnike z Janezom na čelu. Takoj smo vedeli, da smo na pravi poti do spodmolov in naravnega mostu.

Vso pot nas je spremljal rdeče žareči ruj. Očaral nas je s svojo lepoto v tolikšni meri, da smo ga glasno občudovali. Vsi fotografi so polnili svoje fotoaparate z lepimi posnetki. Ko je na trenutke posijalo sonce in obsijalo grmovje ruja, je to zažarelo kot ogenj. Prekrasno.

Spodmoli na kraškem robu Velega Badina, tudi “ušesa Istre”,  so velike naravne znamenitosti Slovenije. To so do 28 m visoke pečine v katerih  so trije večji spodmoli s 17 m visokim stropom. Območje je poznano tudi kot gnezdišče ptic, zato v času gnezdenja dostop do spodmolov ni dovoljen. Ob spodmolih je tudi naravni kamniti most z dolžino 6 m in višino 4 m. Pot smo nadaljevali po vrhu pečin do cerkvice sv. Kvirika in navzdol do vasice Sočerga.

Prijazen domačin nas je postregel z letošnjim refoškom, njegovega kuža pa smo tako posvojili, da se je hotel z nami odpeljati na Jesenice. Janez ga ni sprejel kot slepega potnika, zato je žalosten odkorakal nazaj k gospodarju.

Obvezno analizo smo opravili Pr Hudičevc. Ker je bil čas sv. Martina, smo telečji obari in orehovim štrukljem dodali še kozarček novega vinca.

Napisal: Stane Arh                Slikali: Marina Čemažar, Luka Vujičić, Stane Arh