• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 22. oktobra 2018 17:00Prva pomoč z oživljanjem – zdravstveno predavanje z delavnico.
  • 8. novembra 2018Raduha (2062 m)
  • 10. novembra 2018Martinovanje
  • 12. novembra 2018 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 19. novembra 2018 17:00Črt Kanoni: Zgodovina psihiatričnih ustanov na Slovenskem – predavanje.
  • 22. novembra 2018Gozd Martuljek (750) - Srednji Vrh (1000 m) - Kranjska Gora
  • 3. decembra 2018 17:00Marko Rolc: Prokletije 2018 – potopisno predavanje.
  • 6. decembra 2018Snovik (485 m) - sv. Miklavž - Hruševka (757 m)
  AEC v1.0.4

Na Krasu je krasno, 9. 10. 2016

Na željo vandrovcev smo letošnjemu pohodnemu programu dodali še pohod »Na Krasu je krasno 2016«, ki je del programa 21. kraškega Oktoberfešta . Letos smo se ga udeležili že šestič. Prvič smo se udeležili pohoda »Na Krasu je krasno« leta 2010. Še takrat je vabilo pomotoma prišlo na naš naslov, v resnici je bilo namenjeno Planinskemu društvu Jesenice.

Prvega pohoda smo se udeležili skupaj s člani DMIT-a, ki sestavljajo pohodno skupino na jeklarskih pohodih SIJ. Naslednje leto smo se odpeljali že sami z avtobusom in tako tudi naslednja leta, vedno z  44-57 pohodniki.

Vsakokrat smo bili navdušeni nad prijaznostjo Kraševcev, dobro organizacijo in zanimivimi trasami pohodov. Pohod se začne v vasici Tublje pri Komnu. Protokol pohoda obsega jutranji sprejem s spominskim darilom, z napitkom in domačimi dobrotami. Sledi sprehod po kraški gmajni, obisk kraških obmejnih vasi z degustacijo pršuta in terana na osmici, ogled kraške jame in zaključni spust na prireditveni prostor v Praprot na italijanski strani v nabrežinski občini.

Na prireditvenem prostoru v Praprotu se istočasno odvija Kraški Oktoberfešt v okviru katerega prirejajo tekmovanje v briškoli, ex-tempore za otroke in Muzikfešt-srečanje amaterskih glasbenikov. Gobarji pripravijo razstavo gob. Tu so že stojnice s hrano in pijačo, kjer vsakdo za primerno ceno lahko izbere toplo jed, pijačo in se posladka s pečenim kostanjem. Pred zaključnim nastopom glasbenikov se organizatorji pohoda s priložnostnimi darili spomnijo nekaterih pohodnikov.

Celotna organizacija je v rokah amaterjev z obeh strani meje. Vaška skupnost Tublje in Razvojno društvo Pliska s slovenske strani, SKD Vigred, Planinska sekcija SK Devin in Jamarsko društvo Grmada z italijanske strani že 12 let dokazujejo kaj pomeni uspešno sodelovanje za prepoznavnost tega dela Krasa.

Tudi letos je bilo 47 vandrovcev deležnih gostoljubnosti Kraševcev, ki so nam omogočili uživanje na pohodu po kraški gmajni, razgledu z vrha sv. Lenarta, ogledu kraške jame Vodnice in muzeja na prostem v Praprotu. Dan je kar prehitro minil, ko smo morali še pred zaključkom tekmovanja glasbenikov zapustiti gostitelje z obljubo, da se čez eno leto spet vidimo.

Spet so nas prepričali, da:

Na Krasu je krasno.

Nikdar ni prezgodaj,

Nikdar ni prekasno:

Vse je zmeraj o pravem času,

Na Krasu.

(Miroslav Košuta)

Napisal: Janez Komel                   Slikali: Miro Koder, Marko Rolc, Luka Vujičić