• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

10 LET ORGANIZIRANEGA POHODNIŠTVA V DU JESENICE

Pisalo se je leto 2005, ko smo s predsednikom DU Jesenice, Srečkom Krčem staknili glave in modrovali, kako bi k ostalim aktivnostim dodali še pohodništvo. Pri sosednjem DU Javornik-Koroška Bela so takrat imeli že 10-letne izkušnje. Vsak začetek je težak in to se je potrdilo tudi pri rojevanju našega pohodništva. Na prvem pohodu 23. avgusta 2005 nas je bilo pet. Do konca leta smo opravili še 5 pohodov.

V letu 2006 smo pripravili naš prvi program pohodov in določili četrtek za pohodni dan in to vsakih 14 dni. Ker pohodnikov ni bilo nikoli več kot 20 in so bile pohodne ture oddaljene manj kot 60 km od Jesenic, smo se prva štiri leta vozili na pohode le z našimi osebnimi vozili. Dve naslednji leti smo morali občasno naročiti mali avtobus in od leta 2011 naprej je večkrat tudi veliki avtobus premajhen.

V 10 letnem obdobju smo opravili po programu  skupaj 244 pohodov in sodelovali na več kot 50 pohodih drugih organizacij (PZDU, MZDU, DMIT, PD Jesenice, KS Sava, KS Podmežakla, občina). Pohodov se je udeležilo preko 7000 pohodnikov ali povprečno 25 pohodnikov na pohod. Na posameznem pohodu je bilo največ 61 udeležencev.  Povprečna starost današnjih pohodnikov je 68 let. Trenutno je pohodno aktivnih okoli 120 članov društva, od teh je kar 60% žensk.

Osnovni namen pohodništva je vključiti upokojence v zdrav način življenja. Pohodi so postali mesto druženja, sklepanje prijatelstva, obnavljanje starih znanstev, obujanje spominov z nekdanjimi sodelavci. Gojimo vrednote kot so: tovarištvo, solidarnost, prijateljstvo, dobrosrčnost, pravičnost, kavalirstvo, ljubezen do sočloveka, izmenjava izkušenj, ljubezen do narave in še kaj bi se našlo. Skupaj spoznavamo naravne lepote v bližnji in širši okolici. Vsako leto opravimo tudi nekaj pohodov v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. V društvu upokojencev Jesenice je pohodništvo postalo zelo priljubljena aktivnost in je postala sekcija, ki ima trenutno največ aktivnih članov.

V vseh letih nismo imeli resnejšega zastoja ali nezgode, nikogar še nismo izgubili na pohodu, nikdar se še nismo skregali. Manjše praske in potpludbe od padcev ali zdrsov so bile hitro pozabljene.  Ne manjka pa veselih dogodivščin, ki nas še danes  spravijo v smeh. Tako smo na pohodu, kjer smo za prevoz prvič uporabili železnico, potovali zaradi nesporazuma z dvema vlakoma:  v prvem vlaku pohodniki brez kart, za njimi pa dve ure kasneje v drugem vlaku vodja pohoda z voznimi kartami.   Pred tremi leti na pohodu po vrhovih spodnje vipavske doline od Trstelja do Cerja se nam je že na začetku pridružil zlati prinašalec, ki je zvesto sledil vsakomur pri odvijanju sendvičev. Vedno je bil deležen priboljška. Najraje bi šel z nami. Na koncu pohoda je nerad odšel s lastnikom, ki smo ga uspeli odkriti preko telefonskega poizvedovanja.

Vse svoje stroške pohoda nosi vsak sam udeleženec. Skrbimo, da so stroški za prevoz in zavarovanje  čim manjši, zato je tovrstna oblika druženja finančno dostopna za vse upokojence. Nikoli nismo zapadli v dolgove, za kar je zaslužna vestna in pedantna Marina.

Po zadnjem pohodu v starem letu se zberemo na občnem zboru in obudimo spomine na izvedene pohode v tekočem letu s pomočjo slikovne projekcije posameznih zanimivih dogodkov, ki jo pripravi  naša Danijela.

Kot predsednik komisije za šport in rekreacijo pri DU Jesenice sem na začetku prevzel vlogo organizatorja in ob asistenci Lojza Varla še vlogo vodje pohodov.  Funkcijo vodje opravljam še danes, a sem uspel dobiti kar nekaj vestnih in zanesljivih pomočnikov, ki pomagajo voditi TAZAGNANE in vzpodbujati VZTRAJNE. Verjamem, da bodo počasi ti prevzeli organizacijo in nadaljevali tradicijo pohodov v naslednje desetletje in še dlje. Pohod nam krepi dušo in telo.

Janez Komel – vodja sekcije za pohodništvo v DU Jesenice