• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 26. marca 2024Izlet: Ljubljana, ogled operete Dežela smehljaja.
    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    AEC v1.0.4

Luksenburg in Bruselj, Evropski parlament, 9. – 13. oktober 2016

Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske se je odzvala vabilu EU poslanca Iva Vajgla in je 23 zaslužnim prostovoljcem iz vseh društev upokojencev Gorenjske omogočila udeležbo na javni razpravi z naslovom Prostovoljske strategije – kako so lokalne in nacionalne prostovoljske strategije povezane s politikami in programi EU. Razprava je bila organizirana v Evropskem parlamentu v Bruslju. Organizirala jo je politična skupina Alde – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu v sodelovanju z Evropskim prostovoljskim centrom  (CEV – European Volunteer Centre).  Razpravo sta vodila evropska poslanca: Ivo Vajgl in Marian Harkin.

V javni razpravi, ki se je je udeležilo več kot 50 gostov iz Slovenije (poleg nas upokojencev še predstavniki stranke Desus in prostovoljci nevladnih organizacij) ter predstavniki in prostovoljci nevladnih organizacij iz Anglije, Irske, Italije, Poljske in Romunije. Iz Slovenije sta bili povabljeni k uvodni razpravi Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, in  Nena Dokuzov, vodja sektorja za socialno podjetništvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Tudi upokojenci smo se oglasili in opozorili na naše obssžno prostovoljno delo v korist sodobne družbe. Zaključki konference so tukaj.

V Bruslju smo si z vodičko Nino Stankovič nekoliko ogledali prostore Evropskega parlamenta – prevelik je, da bi  vsega obhodili v enem dnevu (glej zadnjo sliko iz zraka: najmanj šest zgradb s tudi po petnajstimi nadstropji). Naši Slovenci, med njimi tudi Damjan Stanonik,  so nas seznanili z delovanjem EU parlamenta,  Ivo Vajgl pa nas je seznanil s svojim delom poslanca in odgovarjal na naša vprašanja.

Vožnjo mimo Luksenburga, zadnjega suverenega Velikega vojvodstva v Evropi, smo izkoristili še za sprehod po mestu. Navdušil nas je s svojo urejenostjo in nam vzel dih ob novici, kako drago je v njem živeti. Kot finančna oaza, davek je le 10 %, je postala najbogatejša država v svetu. Nominalni bruto dohodek na prebivalca je 88 000 USD. Ker je bogata država, osvetljujejo tudi avtoceste in to celo podnevi. Veliko nam je o življenju v Luksenburgu povedal novinar in kolumnist Aljaž Pengov Bitenc, ki smo ga srečali v mestu in živi v samem Luksenburgu.

Bruselj je glavno mesto Belgije. Skoraj dve milijonsko mesto te naravnost požre, v njem se zgubiš. A kljub temu smo kar dvakrat srečali na ulici Janeza Potočnika, bivšega slovenskega evropskega komisarja  v komisiji. V njem imata sedež dve od treh glavnih inštitucij EU, Evropska komisija in Svet Evropske unije. Tretja inštitucija, Evropski parlament, ima sicer sedež v Strasbourgu, kjer potekajo tudi plenarna zasedanja, medtem ko zasedanja odborov potekajo prav tako v Bruslju. Mesto je tudi politični sedež zveze NATO in Zahodnoevropske unije (WEU). Mesto se hitro prenavlja, a staro jedro ohranjajo v svoji lepoti. Večkrat sem videl že Atomium na slikah, a njegovo mogočnost občutiš šele, ko ga vidiš v prostoru.

Sprehodili smo se tudi po mestu Brugge, ki je eno glavnih turističnih mest Belgije. Celotno staro mesto je pod Unescovo zaščito. Zaradi vodnih kanalov mu pravijo tudi Severne Benetke. Resnično je lepo in vredno obiska. Mesto Ooestende ob Severnem morju pa nas ni navdušilo s svojo moderno arhitekturo. Pa še morje je bilo premrzlo za kopanje.

imag2400

Iz DU Jesenice sva se obiska udeležila dva: Albina Sršen  in Stane Arh. Iva Vajgla sem na kratko seznanil o delovanju našega društva in mu predstavil naš projekt Verižni eksperiment. Bil je navdušen nad njim in nam obljubil podporo.

Napisal in slikal: Stane Arh