• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 8. novembra 2018Raduha (2062 m)
  • 10. novembra 2018Martinovanje
  • 12. novembra 2018 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 19. novembra 2018 17:00Črt Kanoni: Zgodovina psihiatričnih ustanov na Slovenskem – predavanje.
  • 22. novembra 2018Gozd Martuljek (750) - Srednji Vrh (1000 m) - Kranjska Gora
  • 3. decembra 2018 17:00Marko Rolc: Prokletije 2018 – potopisno predavanje.
  • 6. decembra 2018Snovik (485 m) - sv. Miklavž - Hruševka (757 m)
  • 10. decembra 2018 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  AEC v1.0.4

Izlet: Sveti Martin, 14. 9. 2016

Prijetno se je bilo ponovno srečati s prijatelji po poletnih počitnicah. Običajno ni ostalo samo pri prisrčnem stisku rok. Mnoge smo pogrešali, saj je ostalo v avtobusu kar 13 prostih mest. Na prihodnjem izletu bo avtobus sigurno zaseden do zadnjega sedeža.

Terme Sveti Martin so bile posodobljene leta 2010, imajo pa že več kot stoletno tradicijo. V njih se človek lahko razvaja, imajo vse, celo golf. Mi smo se odločili samo za kopanje v termalni vodi. Dovolj, da smo postali krepko lačni in smo z užitkom pojedli dobro kosilo v Gostilni Marinka v vasi Veščica.

Seveda, vsem ni do kopanja, zato smo nekopalci izkoristili čas za raziskovanje okolice. Obiskali smo edini hrvaški mlin na Muri na Marofu pri Žabniku. Mlin se je letos februarja začel potapljati od dotrajanosti in ga nameravajo obnoviti. Za užitek smo se s splavom peljali na nasprotni breg Mure in nazaj, se izobraževali na Mlinarjevi učni poti ter si nabrali življenjske energije s sprehodom po krogih v  zdravilni energijski točki. Sladoled? Ja bil je zelo okusen in poceni, samo po 5 kun.

Naša organizatorka izletov Majda Gomilšek nas vedno preseneti s kako poslastico izleta, ki nam ostane trajno v spominu. Tokrat nas je vse presenetila z obiskom prazgodovinske naselbine Gradišče v Razkrižju, kjer so nam v živo prikazali življenje ljudi pred 5500 leti: peko pirinega kruha, pečenje ribe, nabiranje ptičjih jajc, oranje s kamnitim ralom, izdelovanje orodja in šivanje oblek. Fantastično. Že samo za to predstavo se je splačalo iti na izlet. Res škoda, ker niste bili z nami. Morda boste uspeli ujeti priliko in boste videli predstavo nekoč v prihodnosti. Igrajo jo že od leta 2002 in imajo zelo veliko naročil, tudi iz tujine. Pripravijo jo le organiziranim in napovedanim skupinam.

Praljudje so nas toliko zaposlili, da je zmanjkalo časa za ostale načrtovane oglede, ki nam jih je hotel še predstaviti vodič Branko iz TIC Razkrižje. Uspeli smo še kupiti nekaj zdravilnih zelišč in se seznaniti s pridelavo bučnega olja, pa smo morali že odhiteti domov.

Veliko imamo zanimivih stvari v naši lepi Sloveniji, le ne poznamo jih. Zato pa hodimo na izlete! In Majda jih uspe organizirati po krepko znižani ceni. Hvala ti Majda za vse lepe trenutke, ki si nam jih pripravila.

Napisal: Stane Arh                Slikala: Cvetka Kelvišar in Stane Arh