• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

79. družabno srečanje z znanimi ljudmi, družina Klemenc, 14. 11. 2016

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice potekajo v novembru 29. Čufarjevi dnevi, zato je voditeljica Albina Seršen povabila na Družabno srečanje v Dom DU Jesenice družino Klemna Klemenca.  Klemen je vsestranski:  metalurg, učitelj fizike in tehnike, igralec, fotograf, astronom in gurman.  V mladih letih si je želel postati biolog, a se je zaradi mladostniške upornosti raje odrekel študiju kot dolgim lasem, ki so bili v tistih časih nezaželeni – odrasli so jih obravnavali kot zaščitni znak huliganov. Sedaj se že pripravlja na novo dodatno profesijo, biti upokojenec. Jeseničani ga poznajo predvsem kot igralca. Na jeseniškem odru je odigral  okoli 940 predstav in upa, da bo presegel magično številko 1000. V celoti je že na vseh odrih odigral preko 1000 predstav. Od režiserjev mu je najbolj ostal v spominu Miran Kenda. Za najnovejšo igro Peep show je ustregel želji režiserja  in si je ostrigel zanj značilni rep.

 

Ženo Vando je Klemen spoznal na plesu v Radovljici. Na kasnejših tečajih sta se naučila dobro plesati in še vedno rada plešeta.  Skupaj uživata srečo že 46 let. Vanda je bila modna oblikovalka pri Gorenjskih oblačilih in vodja razvoja. Veliko je potovala, kar ji je bilo v veselje. Še vedno si želi potovati, a pokojnina ji dopušča le cenena potovanja po Sloveniji. Želi obiskati Ameriko in upa, da ji bo uspelo. Nekaj let pred upokojitvijo je delala v šoli Poldeta  Stražišarja in ta leta so ji ostala v lepem spominu. Nikoli si ni mislila, da se lahko toliko naučiš od otrok. Kot kostumografinja dela ljubiteljsko v gledališču že od leta 1980. Polje dela se ji je vseskozi širilo in sedaj je celo dvorna kostumografinja v Ribnem pri Bledu. Vodi tudi ročna dela v društvu za osteoporozo.

Sin Vid je že kot otrok preživel veliko časa z očetom na vajah. Hitro ga je osvojil kot svoj drugi dom. Kot učenec je že igral v igrah. Gledališče ga še danes navdušuje, zato je na AGRFT  dokončal igralski študij in se preživlja kot igralec. Nekajkrat je tudi režiral. Trenutno je samozaposlen. Ni lahko priti do vloge, ker v Sloveniji ni avdicij in ne razpisov tako ne za film kot ne za gledališče. Trenutno je mentor mladinski gledališki skupini  v GTČ in priložnostno režira. Pred vsako predstavo ima nekaj treme, ki mu pomeni znak odgovornosti do gledalcev. Vedno jim želi dati največ, kar zmore. Zaveda se, da se igralec na odru razgali v svojem karakterju, ne glede na vlogo, ki jo igra. Vedno je “on sam” na odru. Če hoče vlogo dobro odigrati, jo mora imeti rad, tudi če je negativna, tudi če nasprotuje igralčevim načelom. Vid se na odru ne trudi, da bi prejemal nagrade, čeprav se je po študiju za nekaj časa v njem ustvarila nekakšna tekmovalnost, občutil je karierni pritisk. Nagrada mu je postala samo potrditev, da dela dobro. Pri sebi je uspel ločiti privatno življenje od poklica, od gledaliških vlog.

Hitro smo morali zaključiti, kajti družina ni smela zamuditi otvoritve Festivala ljubiteljskih gledališč 29. Čufarjevih dni.

Napisal in slikal: Stane Arh