• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

74. družabno srečanje z znanimi ljudmi, družina Harej, 11. 4. 2016

Mamo Jasno Harej in očeta Miroslava Hareja pozna vsak Jeseničan, ki je kdaj koli iskal pomoč za svoje zdravstvene težave. Jasna je kot fizioterapevtka pomagala mnogim bolnikom do boljših gibalnih sposobnosti, Miro pa je svoj trud vlagal v  organizacijo  in izboljšanje učinkovitosti prve pomoči na Jesenicah. S seboj sta pripeljala tudi hčer Natašo Harej, urednico jeseniškega Radia Triglav, sin Edvard pa je imel druge obveznosti.

Voditeljica Albina Seršen je bila zopet v svojem elementu: z “nedolžnimi” vprašanji je pripravila sogovornike, da so odkrili svojo človeško plat, svoje vsakodnevno prizadevanje za prijetno in zadovoljno življenje v družini. Ne boste verjeli, a s svojo sugestijo je uspela prepričati Jasno, da je pokazala nekaj koristnih vaj za telo, in vse udeležence družabnega srečanja, da so z njo te vaje tudi izvajali. Bravo Albina!

Na kratko povzemimo, kaj so nam povedali gostje. Žal vam je lahko, da jih niste poslušali.

Oče Miro je Jeseničan, rojen na Koroški Beli. Bil je med prvimi fanti, ki so končali srednjo medicinsko šolo na Jesenicah. Zelo dobro ga je izklesal učitelj Srečko Krč, ki je znal svoje učence pripraviti, da razmišljajo s svojo glavo. Veliko sta med seboj debatirala in Srečko ga je veliko naučil. Prav njemu pripadajo zasluge, da ima Miro vedno jasna in trdna stališča, ki jih je pripravljen menjati le z argumentirano debato in trdnimi dokazi. Že v šoli je delal v mladinskih organizacijah, kasneje je bil aktivist v sindikatih. Svojo ženo Jasno je spoznal v mladinski delovni brigadi na Kozjanskem.

Zaradi očetove službe se je mati Jasna v mladosti selila po različnih krajih Jugoslavije. Ob njegovi upokojitvi si je oče izbral Reko,  kjer še danes živi njena mati in sestra. Na Reki je dokončala študij fizioterapije. Ljubezen jo je pripeljala na Jesenice. Končala je višjo zdravstveno šolo in 1977 leta začela delati v Zdravstvenem domu Jesenice na fizioterapiji. Delovni prostori v kleti so bili veliko slabši, kot jih je bila vajena na Reki. Zastarelost naprav jo je motila, zato si je vseskozi prizadevala za modernizacijo. Skozi leta vlaganj imajo sedaj tudi Jesenice lepe in sodobno opremljene prostore za fizioterapijo in ustrezno kvalificirane kadre.

Nataša je končala Fakulteto za družbene vede v Ljubljani. Bila je delovna študentka in ni tratila časa za študentske žure. Na Radiju Triglav je začela delati že, ko je bila še dijakinja jeseniške gimnazije. Novinarstvo jo veseli, radio pa je njena ljubezen. Kot direktorica Radio Triglava ima veliko dela. Pokrivajo dogodke na Gornjem Gorenjskem, in teh je resnično zelo mnogo. Na vseh ne morejo biti prisotni. Pomagajo si z  zunanjimi sodelavci.  Ob njenem pripovedovanju je Miro pripomnil, da je bila vseskozi njegova skrita želja,  biti novinar, zato je še toliko bolj ponosen na uspehe svoje hčere.

Na koncu družabnega srečanja je predsednik DUJ odprl fotografsko razstavo, ki jo je pripravil Miroslav Harej, amaterski fotograf.

Napisal in slikal: Stane Arh