• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. novembra 2020 17:00ODPOVEDANO Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 16. novembra 2020 17:00ODPOVEDANO Klemen Klemenc: Dobra in slaba zemlja – posledice rudarjenja v rudniku Bor
  • 14. decembra 2020 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 21. decembra 2020 17:00Miro Koder: – potopisno predavanje.
  • 31. decembra 2020 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Partizanska bolnišnica na Mežakli, Zakopi

Na prispevek Zakopi, 8. 8. 2015 ->glej http://duj.si/2015/pohodi/pohod-zakopi-8-8-2015, smo prejeli dodatne podatke glede obnove partizanske bolnišnice. Posredujemo jih naprej zaradi objektivnosti obveščanja in v upanju, da je med bralci naših strani tudi oseba, ki se bo zavzela za čimprejšnjo obnovo partizanske bolnišnice na Mežakli in bo s konkretnimi dejanji preprečila njen propad.

Na dopis Krajevne skupnosti Podmežaklja (25- 9- 2012) je Oddelek za družbene dejavnosti in splošne zadeve Jesenice hitro odgovoril (3. 10. 2012). V odgovoru so sporočili, da so za obnovo bolnišnice  “prodobili  mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Območne enote iz Kranja.” Po njem je potrebna “celostna obnova spomenika (izdelava projekta, drenaža in zamenjava kamnitega podstavka, rekonstrukcija objekta z mecesnovim lesom in skodlami, sidranje, zaščita pred živalmi, trajnejši in varnejši dostop, ipd.).”

V času, ko povsod primankuje nujnega denarja, je “celostna obnova spomenika” prevelik finančni zalogaj. To priznava tudi občina, saj je z namenskimi sredstvi leta 2012 uspela le “izboljšati dostop in obnoviti leseno ograjo.” V naslednjih treh letih, po informacijah, ni bilo vzdrževalnih del. Lahko nadaljujemo z institucionalnim (birokratskim) pristopom in dovolimo, da narava dokonča svoje delo do popolnega uničenja. V bodočnosti bomo tako prihranili denar za vzdrževanje.

Drugi, “kmečko logični ” pristop narekuje redno sprotno vzdrževanje in obnovo takoj, ko se nekaj pokvari. Z majhnimi stroški se tako objekt ohranja pred propadanjem. Tako običajno postopamo doma v stanovanju ali hiši. Zakaj odgovorni ne postopajo tako pri partizanski bolnišnici?

Ponosni narodi cenijo svojo zgodovino in preteklost. Z njo se identificirajo, črpajo moč in načrtujejo prihodnost. Z navdušenjem turistom pripovedujejo in razkazujejo svoje zgodovinske dosežke. Tudi med nami so posamezniki, ki vedo, da je preteklost osnova za prihodnost. Ti se ne sramujejo naše zgodovine. Poiščimo jih in zaupajmo jim, da bodo kot prostovoljci skrbeli in ohranjali spomenike naše preteklosti. Stroški popravil ne bodo visoki.

Kjer je volja se vedno najde pot do cilja.

Napisal: Stane Arh