• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Pohod: Topica, 13.8. 2015

Pohod na Topico smo imeli v programu že lani, a smo ga morali zaradi neprimernega vremena odpovedati. Za letošnje toplo vreme, predvsem v zadnjih dneh, je bil ta pohod kot naročen. Pretežni del poti vodi po gozdu in je še osvežen s hladnimi in pitnimi vodnimi izviri.

Vrh Topica je soseda bolj znane Pece v pogorju Karavank. Le maloštevilni vandrovci so vedeli za ta vrh. Pred 8 leti so jeklarji SIJ izvedli pohod na Topico  in Ojstro. Takratna tura je bila precej zahtevna, saj je bilo izhodišče v Homelišah v Podjuni. Pot čez Prevernikovo sedlo, vrhova Ojstra in Topica ter v dolino Koprivne je zahtevala kar 6 ur planinske hoje.

Vandrovci smo si izbrali manj zahtevno pot. Začeli smo pri spominski hiši Peršman na 1070 m in se sprehodili po gozdni cesti do kmetije Vegele. Od tu naprej smo uporabili osvojene planinske veščine, saj smo se v dobri uri dvignili za skoraj 600 m, na vrh Topice. Spotoma smo si ogledovali okoliške vrhove: Peco, Olševo, vrhove kamniško-savinjskih Alp od Ojstrice do Kočne, pa naprej Storžič, pogorje Košute, Obir in Setič. Zelo pisana panorama že znanih vrhov nas je spremljala na poti. Na Vegelevem sedlu smo pogledovali na avstrijsko Koroško vse do Celovca. Zaradi drevja smo na na vrhu Topice bili deležni le pogleda na Peco in Olševo.

Po krajšem počitku za malico smo zapustili vrh in se usmerili na sedlo Luša do gostišča Riepl. Mimogrede smo si ogledali še nekaj divjih živali v obliki tarč za parkur, katerega so postavili iznajdljivi turistični delavci na Koroškem. Ob poti so nas pozdravljale številne znane rožice na razkošno cvetočih travnikih in nas vabile na ponovno snidenje v lastni režiji z družino ali prijatelji. Vseskozi smo bili deležni radovednih pogledov “domačinov”, morda zato, ker niso vajeni tako množičnih skupin, kot smo mi vandrovci.

Pri gostišču nas je čakal izkušeni šofer Stojan s poživilom in obvestilom, da moramo čimprej nazaj v dolino zaradi asfaltiranja dela cestišča. Brez  slabosti ali kakršnihkoli želodčnih motenj smo prestali ovinke in serpentine nazaj čez Jezerski vrh. Prijeten hlad ob Planšarskem jezeru je bilo razkošje za zadnje vroče dni. Analiza pohoda je bila kratka, saj smo uspeli pohod zaključiti na običajen način – po urniku in brez poškodb. Le za nekatere tazagnane je bila tura prekratka, saj domotožje ni bistvena lastnost vandrovcev.

Priprave na naslednji pohod iz Topolšice čez Lom do Andrejevega doma na Slemenu so že v teku. Prve prijave so že zbrane, čakamo le še na ugodno vremensko napoved. Prijavite se.

Napisal: Janez Komel      Slikal: Marko Rolc, Janez Komel, Anton Rebolj