• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 21. januarja 2019 17:00Marko Rolc: Burma – potopisno predavanje.
  • 24. januarja 2019Padna (20 m) - Nova vas - Sv. Peter (255 m)
  • 27. januarja 2019 18:00Ljubljana, opera Giacomo Puccini: Turandot
  • 7. februarja 2019Rakov Škocjan (593 m) - Veliki Javornik (1268 m)
  AEC v1.0.4

Pohod: Peričnik – Aljažev dom v Vratih, 16. 7. 2015

Na že kar tradicionalni vsakoletni obisk vandrovke Stoje in oskrbniške ekipe v Aljaževem domu v Vratih smo se odpravili v četrtek 16.7. 2015. Letošnje zanimanje je preseglo pričakovanja. Na izhodišče pohoda pri slapu Peričnik so se pohodniki pripeljali z avtobusom,  avtomobilom in tudi s kolesom.

V tem vročem julijskem dnevu je bila avanturistična Pot Triglavske Bistrice kar primeren zalogaj za 46 vandrovcev.  Glavnina pohodnikov je že po običaju hitro prispela na cilj in dosegla najboljši čas dneva. Hitro hojo so opravičevali, da so hoteli presenetiti Stojo pri pripravi priboljška, a v resnici jih je priganjala žeja, saj vodo iz Triglavske Bistrice in studencev ob njej niso hoteli piti, ker uradno ni deklarirana kot pitna voda.

Srečanje s prijatelji, ki letos skrbijo za dobro ime  Aljaževega doma (Olga, Stoja, Meri, Petra, Benjamin), je bilo res prisrčno. Pot Triglavske Bistrice nas je pošteno užejala in zlačnila. Žejo smo gasili s pivom, sokovi in drugimi  napitki. Lakoto smo premagali z dobrotami iz kuhinje naših gostiteljev. Karkoli smo pokusili, vse je bilo odlično. Še posebej se je izkazala Stoja z mufini in češpljevim biskvitom za desert. Dobrote iz njihove kuhinje priporočamo vsem obiskovalcem Aljaževega doma.

Po vsem zaužitem ni bilo dovolj volje za ogled okolice. Obsedeli smo za mizami v prijetnem klepetu in druženju. Le posameznikom s trdno voljo je uspel vzpon na Triglavček. Uživalie bi vse do večera, a so šoferja Zorana že ob 15.uri čakale nove obveznosti v Kranju.

Poslovili smo se od naših prijateljev in gostiteljev v Aljaževem domu vsi hvaležni, ker smo preživeli lep dan v prijetni družbi vandrovcev.  Še pridemo na obisk, kar tako: peš, s kolesom ali avtom. Res hvala vsem skupaj!

Napisal:  Janez Komel               Slikal: Luka Vujičić