• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 26. marca 2024Izlet: Ljubljana, ogled operete Dežela smehljaja.
    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    AEC v1.0.4

231. pohod: Vlačna – Sv. Trojica nad Pivko (1106 m) – Slovenska vas, 2. 4. 2015

 

Zanimanje za pohode vandrovcev ne pojenja. Že šestič zaporedoma je bil avtobus premajhen za vse prijavljene, a smo problem uspešno rešili z dodatnim kombijem. Povečano zanimanje ni posledica dejstva, da smo letos prehodili že pet romarskih poti. Vandrovcem se je priključilo kar nekaj novih, mladih upokojencev in pričakujemo jih še nekaj.

Glede na lansko vreme upamo, da nam bo letos vreme bolj naklonjeno: saj smo opravili že pet romarskih poti. Tudi trajanje pohoda in zahtevnost bolj kaže na romanje kot na resno turo. A to je le ogrevanje za zahtevnejše pohode(Lisca, Menina planina, Nanos, Roblekov dom), ki nas čakajo v bližnji prihodnosti.

Za pohod na vrh Sv. Trojice nad Pivko se nas je zbralo 55 vandrovcev. Po obveznem jutranjem postanku na Ravbarkomandi smo nadaljevali pot proti Pivki. Tu se nam je, na priporočilo Nevenke, pridružil Mercatorjev vodnik Darko.

Jutranje vzdušje je obetalo zanimiv pohod: bilo je sončno, rahlo vetrovno, z idealno vidljivostjo.

Skozi vas Trnje smo se zapeljali v dolino Vlačna. Izstopili smo kar sredi ceste  in krenili na razgledni in od daleč vidni vrh Sv. Trojice. Strmejši začetek nas je ogrel in razpotegnil v daljšo kolono. Položnejši srednji del, okrašen s pomladnimi zvončki, se je prehitro končal z zaključnim vzponom na goli kopasti vrh. Bolj ko smo se bližali vrhu bolj je veter pridobival na moči in nebo na oblakih.

Po uri in pol smo bili vsi zbrani v zavetju romarske cerkvice na vrhu Sv. Trojice ali Lonice, kot vrhu pravijo domačini. Zaradi vse močnejšega vetra tudi razgledovanje pri panoramski tabli ni bil poseben užitek. Kljub temu so bile Karavanke, Kamniške in Julijske Alpe, Nanos, Vremščica, Slavnik, Učka, še posebej pa Snežnik zelo markantne točke.

Po skupinski sliki na vrhu je sledil spust proti Slovenski vasi mimo Petelinjega jezera. Vodnik Darko nas je z vrha popeljal po strmi bližnjici v zavetje gozdov. Za nekatere je bil spust kar resen preizkus  pohodnih čevljev in kondicijske pripravljenosti. Tudi to smo opravili brez problemov in po dobrih dveh urah smo se vsi zadovoljni zbrali v Slovenski vasi, kjer sta  Januš in Jože poskrbela za najbolj žejne.

Po dogovoru smo zaključno nalizo pohoda opravili v Podbrezjah pri Tišlr. Tu so nas domači pričakali z obljubljeno pijačo, kateri so dodali še okusno obaro in štrudel. Vmes smo v mesariji nabavili še manjkajoče dobrote za velikonočne praznike.

Zaključek analize je bil pričakovan: Konec dober, vse dobro!

Tudi vzdušje ob odhodu je bilo obetavno. Mi smo se spraševali: Kdaj bomo spet tu? Gostitelji pa: Kdaj boste spet prišli?

Želimo si še takih pohodov, kjer bodo zadovoljni gostje in gostitelji.

Napisal:  Janez Komel             Slikal: Luka Vujičić