• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

226. pohod, Rožnovenska pot, 8. 1. 2015

Pa smo si zaslužili lepo vreme v letu 2015. Kar 58 Vandrovcev je prehodilo 12,2 km dolgo Rožnovensko pot, ki služi ob današnji motorizaciji za nadomestek romarske poti. Opis si oglejte na Opis poti. Krožna pot pelje po starih romarskih poteh, skozi gozd, preko polj, mimo redkih naselij. Pokrajina te očara. Na cilj se vrneš sproščen, miren, poln nove energije. Resnično, pot je lepa in pohod po njej je čudovit v vsakem letnem času. In, če bodo oni zgoraj sprejeli našo žrtev, potem letos ne bodo odpadali pohodi zaradi slabega vremena.

Na poti nas ni motil sneg in nekaj ledu, saj smo se oborožili z dobro obutvijo, derezami in toplo obleko. Ker je bil to prvi letošnji pohod, so v nas še živela doživetja novega leta. Veliko smo si imeli povedati. Polni smo bili sreče, novih pričakovanj in obetov. Vse nas je povezovalo prijateljstvo, ki se je stkalo skozi mesece in leta skupnega pohajkovanja po naši deželi.

Postanek pri Zazk, vas Hudo,  ki jo vodi Anton Zupan z veščo roko, je bilo novoletno darilo za vse nas. Toneta poznamo s jeseniške tržnice, saj tam prodaja vsako soboto svoje pridelke in razstavlja svoje fotografije. Znan je pri naših vrtnarkah, da ima najboljše sadike, zato se pred njegovo stojnico naredi pogosto vrsta. Ko je čas za sadike, ima vrsto čakajočih tudi doma. Ob našem obisku še ni prodajal sadik, a se je naredila dolga vrsta pred mizo, ki je bila obložena z dobrotami: suha klobasa, suho meso, pecivo. Za žejne je bilo poskrbljeno s čajem, kuhanim vinom, kavo, brinjevcem, borovničevcem in medico. Bi želeli še kaj več. Dal nam je veliko več: vsakemu je namenil topel nasmeh in prijazno besedo. Vsaka njegova beseda, njegov gib je izžarevala zaupanje v ljudi in sporočala, da je življenje lepo, če ga znaš pravilno živeti.

Postanek bi lahko še dolgo trajal. Pojavili so se predlogi, naj avtobus pride po nas kar k Zask. A Janez se ni dal pregovoriti, kar obljubi izpolni. Zaradi postanka nam je bila pot veliko lažja, prijetnejša. Še prehitro smo prišli nazaj do Brezij.

Pri Trebušniku v Žirovnici smo se ustavili na analizi pohoda. Ker so pohodi odpadali, je bilo zelo veliko slavljencev, ki so delili čokoladne bonbone. Toliko čokolade na enkrat že dolgo nisem pojedel.

Izrabili smo tudi priliko in si ogledali slikovno predstavitev lanskih pohodov, ki jo je pripravila Danica. Izbrala je kar 446 posnetkov in jih opremila s slikovnimi in besednimi komentarji. Veliko delo in čudovito za ogled. Čestitke Danici.

Prvi letošnji pohod je bil zelo doživet. Naj bodo takšni še ostali, ki nas čakajo v letošnjem letu.

Napisal: Stane Arh                    Slikal: Stane Arh, Anton Zupan, Luka Vujičić