• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

69. družabno srečanje z znanimi ljudmi, družina Gomilšek, 9. 11. 2015

Na svoj vroči stol je voditeljica Albina Seršen tokrat povabila dva, ki sta med najbolj aktivnimi člani našega društva, poleg tega sta si še mož in žena. Le kdo od nas ne pozna Majde in Francija Gomilšek!

Majda je verjetno nekoliko bolj poznana pri naših članih, saj uspešno pripravlja in vodi društvene izlete že od leta 1996. Resnično se trudi in njeni izleti so zanimivi ter zelo družabni. S svojo vztrajnostjo in  odločnostjo pogosto pregovori neodločne upokojence in jih zvabi iz domačega doma na neznani izlet – iz udobja in lenobe v svet doživetij in zabave.

Francija poznajo predvsem tisti, ki večkrat obiščejo Dom upokojencev Pod Gozdom (Ukova). On je vedno tam in vedno pri delu. V praksi je “deklica za vse”, ker je tako spreten, da zna skoraj vse. Skupaj s predsednikom Bregantom sta zelo že obnovila naš Dom: študentske sobe, streho, ogrevanje, pisarne, stanovanje, stranišče, … Če se karkoli pokvari, je tu Franci, ki bo popravil.

Pa ste vedeli, da nihče od njiju ni rojen na Jesenicah. Majda Knaflič je prijokala na svet v Mariboru. Leta 1949 je bil njen oče premeščen na Jesenice za komercialnega direktorja in s seboj je pripeljal družino. Ima še sestro Bogdano. Tudi Majda si je prislužila pokojnino v Železarni, v njej je delala 34 let. Rodila je dve hčeri: Varjo in Matejo. Ima le eno vnukinjo. Ob delu in družini je našla še čas za prostovoljno delo pri Tabornikih, v Drsalnem klubu, Plavalnem klubu, v Krajevni skupnosti Sava in našem društvu. Opravljenih prostovoljnih ur ni nikoli štela, a bilo jih je zelo veliko. Za svoje delo je prejela vrsto priznanj.

V življenju ji je v veliko veselje vstati zgodaj in delati na vrtu. Zelo jo moti počasnost, kompliciranost in dolgotrajnost postopkov pri reševanju problemov in realizaciji. V življenju je bila najbolj razočarana zaradi ljudi, ki brez vesti zavržejo v nič ves trud in energijo, ki jim jo posvečaš, da bi jim bilo boljše. Zelo ji je žal, ker je delo taborniške organizacije v občini zamrlo z njenim odhodom iz nje. Upa, da se bo našel kdo, ki jo bo ponovno obudil v življenje, in kdo, ki bi obdelal strokovno arhiv tabornikov. Sedaj ga je nekaj pri njej, nekaj v Gorjah pri ženi Draga Pančurja.

Še veliko nam je Majda povedala o sebi. Za seboj je pustila resnično trajne spremembe. Več o Majdi si lahko prebereta na naši spletni strani ali v Jeseniških novicah.

Franci se je rodil na Štajerskem v številni družini z osmimi otroki. Doma je ostala le sestra, ostali so odšli po svetu. Imel je srečo, da je lahko končal obrtno šolo v Ljubljani. Delal je po terenu v Sloveniji in tudi tujini. Skrbel je za sina in hčer. Na Jesenicah živi že več kot 20 let. Vesel je, da mu uspe, česar se loti. Zelo ga moti “šlamparija” pri delu. Pri aktivnosti je vseskozi podpiral Majdo in ji pomagal pri delu po svojih močeh.

Resnično je bilo prijetno in sproščeno biti skupaj z Majdo in Francijem.

Napisal in slikal: Stane Arh