• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

63. družabno srečanje z znanimi ljudmi, Ivanka Berčan, 9. 3. 2015

Srečanje se je začelo s kratko proslavo praznika Dneva žena. Nastopila sta otroški pevski zbor OŠ Prežihov Voranc pod vodstvom Metke Mandeljc in Moški pevski zbor DUJ pod vodstvom Mire Mesarič. Svoj pogled na praznik nam je predstavila zborovodkinja Mira Mesarič. Svojo priložnostno pesem je recitiral Henrik Lužnik .

Osrednja osebnost družabnega srečanja je bila Ivanka Berčan, ženska, ki si je izbrala nenavadno življenjsko pot in po njej hodi pogumno, odločno in z voljo, da doseže zastavljeni cilj.

Na Jesenicah je ustanovila Društvo za delo z mladimi v stiski Žarek, katerega program je: naj mladih ne vzgaja ulica.  Program je namenjen otrokom in mladim, ki si želijo podpore za zdrav način odraščanja, za razvoj pozitivnih vidikov osebnosti ter krepitev notranje moči za spoprijemanje z izzivi življenja in odraščanja. S ponudbo raznovrstnih individualnih in skupinskih oblik dela si prizadevajo mlade odtegniti negativnemu vplivu ceste in jih podpreti pri pozitivnih izbirah. Društvo uporablja za svoje delo kletne prostore Zdravstvenega doma.

Zakaj ravno na Jesenicah? Takratni župan Boris Bregant je bil eden redkih, ki ji je prisluhnil in je imel čut za socialne težave v občini. Ko je Ivanka na začetku svoje nove poti potrebovala pomoč, ji jo ni odrekel. Ko je potrebovala delovne prostore za delovanje društva, jih ji je pomagal pridobiti.

Ko je po 23 letih zapustila varno redovno skupnost Družbe hčera Marije Pomočnice na Bledu in sledila svojemu poslanstvu, delo z odvisniki, je ostala sredi življenja sama, brez vsega: stanovanja, denarja, prijateljev in sorodnikov. Imela pa je cilj, verjela je v pot in na ulicah odkrivala mlade, ki so bili potrebni pomoči. Na Jesenicah je našla tudi dobre ljudi, ki so pomagali njej sami. Boris Bregant  je dopolnil njeno pripoved, da je šele delo Ivanke pokazalo realno sliko na Jesenicah glede odvisnikov. Bili so šokirani.

Ivanka le malo pove o sebi, o svojem življenju, o svojih razmišljanjih in pričakovanjih. Voditeljica Albina Seršen se je morala kot detektiv krepko potruditi, da je izbrskala nekaj malih njenih skrivnosti. Toda ves dan lahko govori o delu društva Žarek in o komuni za zdravljenje odvisnosti, skupnost Žarek,  pa vam ne bo povedala še vseh zanimivosti. Pripoveduje tako ognjevito, da se vrste pred poslušalci prizori kot v filmu.

Dolgo je delala sama, sedaj so zaposleni trije. Veseli so vsakega prostovoljca, ker jih primanjkuje in jih zelo potrebujejo. Program za delo z odvisniki je obsežen in veliko mladih ljudi je potrebnih pomoči. Vedno več je zasvojenosti: s kemijskimi tabletami, alkoholom, računalnikom, igrami, … . Odvisnik mora najprej prekiniti z odvisnostjo in najti svoj smisel življenja. Odvisnik mora prevzeti odgovornost za sebe, odločati sam o sebi. Brez lastne odločitve ni spreobrnitve.

Pomembno je zaupati v cilj in narediti vse, da se kaj spremeni.

Prijetno je bilo biti v družbi Ivanke. Z njeno pomočjo smo opazili življenje, ki ga ne poznamo, čeprav je okoli nas. Njen smeh, njen optimizem, njena zagnanost in volja za spremembe, so nas očarali. Zaslužila si je biti kandidatka za Slovenko leta 2014.

S seboj je prinesla leseno stensko uro, ki so jo izdelali njeni odvisniki, in jo podarila Društvu upokojencev Jesenice. Kako prav nam je prišla, ker se je stara ura pred kratkim pokvarila. Sedaj krasi naš dnevni prostor in nas opominja, da čas ne čaka nikogar.

Intervju z Ivanko Berčan si lahko preberete v revija Jana (kliknite na obarvan tekst) in poslušate na valu 202.

Napisal in slikal: Stane Arh

Opravičilo: iz tehničnih razlogov je izpadel zapis 63. družabnega srečanja. Napako popravljamo s ponovno objavo. Vsem prizadetim se opravičujemo.