• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Rose Kornfeld Matte, OZN, na obisku v DUJ

V Sloveniji je bila v novembru na obisku neodvisna strokovnjakinja za človekove pravice starejših pri Organizaciji združenih narodov Rose Kornfeld Matte. Želela je pridobiti čim več informacij in izkušenj za pripravo konvencije, kjer bodo opredeljene temeljne naloge za reševanje aktualnih problemov s katerimi se sooča starejša generacija ljudi po svetu. Po več pogovorih v državnem zboru in na ministrstvih je skupaj s predsednico Zveze društev upokojencev Slovenije Matejo Kožuh Novak in nekdanjo ministrico za delo, družino in socialne zadeve Jožico Puhar obiskala člane Društva upokojencev Jesenice. Podpredsednica društva Ivanka Zupančič je skupaj s prostovoljkami predstavila projekt Starejši za starejše, ki ga pri društvu uspešno izvajajo od leta 2007. Prostovoljke z obiski na domu na različne načine pomagajo starejšim. Fizičnega in verbalnega nasilja nad starejšimi le redko kdaj zaznavajo. Posamezne primere, ki jih zasledijo, rešujejo skupaj s Centrom za socialno delo Jesenice. O sodelovanju z DUJ in reševanju problemov starejših je spregovorila direktorica Anita Bregar.

Prebivalci Jesenic so nacionalno zelo mešani in med njimi vlada strpnost. Veliko je medsebojnega skupnega sodelovanja, kar ni običajno  v raznoliki družbi.
Rose Kornfeld Matte je bila s predstavitvami dejavnosti zadovoljna. Pohvalila je izvajanje projekta pri pomoči starejšim ter pomembno vlogo prostovoljk kot pomoči uradnim službam pri reševanju problemov. V primerjavi z drugimi državami v Sloveniji opravljajo prostovoljci pionirsko delo pri pomoči starejšim. Sodelovanje DUJ s Centrom za socialno delo Jesenice je zelo vzorno glede na prakso v drugih krajih Slovenije.

Napisal in slikal: Janko Rabič