• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

52. družabno srečanje in praznično vzdušje ob slovenskem kulturnem prazniku, 10.2. 2014

Februarsko srečanje z znanimi ljudmi iz domačega okolja smo pri Društvu upokojencev Jesenice obogatili z več dogodki. Najprej smo odprli razstavo izdelkov avtorja Francija Bizjaka z Jesenic. Že od leta 1975 se ukvarja z zanimivim konjičkom. Zbira zamaške od steklenic in iz njih izdeluje različne predmete. V tem obdobju jih je zbral na deset tisoče. Navadno mu jih odstopijo v različnih gostinskih lokalih.

Posebej zanimive so ženske obleke. Doslej jih je izdelal že okoli petnajst kompletov. Za eno porabi okoli tisoč zamaškov, izdeluje pa jo štirinajst dni, vsak dan po dve uri. Med seboj jih poveže z bakreno žico, potrebnega je še precej znanja o oblikovanju in spretnosti. Loti se tudi izdelovanja zaves. Poleg tega izdeluje prstane, zapestnice, ogrlice in druge okraske iz bakra. Posebej enkratni in dragoceni so prstani s kamni, ki se imenujejo Oko svete Lucije. Najde jih tudi do pet metrov globoko v morju.

Po otvoritvi razstave smo pozornost namenili slovenskemu kulturnemu prazniku. Več Prešernovih pesmi je zapel društveni moški pevski zbor pod vodstvom Mire Mesarič, recitirala sta jih Darka Rebolj in Vinko Lužnik. Sledilo je srečanje, na katerega je voditeljica Albina Seršen tokrat povabila družino Srpčič z Blejske Dobrave. Tatjana je aktivna članica Društva upokojencev Jesenice in predsednica krožka ročnih del pri Kulturnem društvu Vintgar. Mož Franci je z dolgoletnim aktivnim delom dal velik prispevek k razvoju krajevne skupnosti Blejska Dobrava. V klepetu sta odstrla marsikatero zanimivost iz njunega skupnega življenja ter o svojem kraju. Hčerki se srečanja nista mogli udeležiti, sodeloval je le vnuk Aljaž, ki je korajžno predstavil svojo mladost in želje za prihodnost.

Napisal: Janko Rabič                     Slikal: Janko Rabič