• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Praktična uporaba bankomata, 20.1. 2014

Prijetno se počuti organizator, ko se poslušalci zahvalijo za dobro izbrano temo, še bolje pa, ko izve, da so na predavanju izvedeli mnogo koristnih znanj, ki jih že tudi praktično uporabljajo. Bankomati so koristen izum, če ga znaš tudi uporabljati. Z uporabo bankomatov si lahko prihranimo čas, znižamo bančne stroške in prihranimo nekaj denarja. Uporabljamo jih lahko kar 24 ur na dan in to vse dni v letu, ne glede na nedelovne dni in praznike.

Voditeljica delavnice, Melita Hrovat, Bankart, nam je skozi zanimivo pripovedovanje in svetovanje nasula mnogo koristnih nasvetov. Ni se omejila samo na uporabo bankomata. Velik poudarek je dala na varno poslovanje z bančnimi karticami in denarjem. Da je bilo predavanje odlično govori dejstvo, da smo poslušalci aktivno sodelovali in zdržali koncentracijo dve uri in pol brez odmora. Celo šahisti v kotu so ji prisluhnili. Res si je zaslužila aplavz na koncu delavnice. Škoda, ker tudi vas ni bilo med nami.

Naj čisto na kratko obnovim nekaj bistvenih vsebin.

V Sloveniji imamo 1860 bankomatov. Bankomat omogoča cenejše poslovanje, ker ne potrebuje posebnih poslovnih prostorov, ogrevanja in le minimalno število zaposlenih.

Pri Bankartu, podjetju, ki skrbi za ustrezno delovanje bankomatov, so za bankomate razvili že 12 storitev:

Pripravljajo pa že novo  storitev, ki bo omogočala naročanje varnostnega SMS sporočila za preprečevanje zlorabe kartic kar preko bankomata, brez obiska bančne poslovalnice.

za zavarovanje zlorabe kartic, ki bo omogočala sporočanje vsakega dviga na mobilni telefon.

Veliko več o možnostih uporabe bankomata izveste iz brošure, ki jo lahko dobite v Domu DU Jesenice ali na spletni strani: Bankartovih storitvah na bankomatih(.pdf).

Osnovna navodila za varno uporabo bančne kartice najdete na: navodila.

Bankomat se lahko naučite uporabljati tudi s predhodno uporabo simulatorja, ki ga najdete v učilnici uporabe bankomata.

Kje na Jesenicah imamo bankomate, izveste s klikom na jeseniški bankomati.

Na zemljevidu kliknete na Gorenjsko in prikaže se zemljevid občin Gorenjske. Na zemljevidu Gorenjska kliknete na Jesenice in prikaže se vam seznam bankomatov na Jesenicah. Hitreje bo, če v polje »Išči kraj« enostavno vtipkate JESENICE in izpisali se vam bodo vsi bankomati, ki jih imamo na Jesenicah. Vsi bankomati, ki imajo zeleno lučko, delujejo. Če imajo rumeno lučko delujejo, vendar ne izplačujejo denarja (lahko preverite stanje, izpišete promet, plačate položnico…)! Če imajo rdečo lučko, ne delujejo.

Bo šlo? Ne obupajte prehitro. Priznam, da smo s pomočjo mentorice Melite Hrovat z lahkoto premagali vse težave. Morda pa vam bo v pomoč tudi prispevek bankomati.

Napisal: Stane Arh