• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Monika Bohinec, koncert v dunajski koncertni dvorani, 15.1. 2014

Društvo upokojencev Jesenice je v sodelovanju z gledališčem Toneta Čufarja Jesenice organiziralo obisk koncerta mezosopranistke Monike Bohinec v dvorani Glasbenega društva Dunaj. Napolnili smo vseh 49 sedežev v avtobusu. Nastop naše občanke in pevke v dunajski operi je bil uvod v koncertno sezono na Dunaju. Dvorana je bila polna dunajskih glasbenih sladokuscev, mi smo predstavljali le manjši del.

Spored je obsegal:

Gustav Mahler: 5  samospevov
Albin Fries: 2 samospeva
Giacomo Puccini: 5 pesmi
Sergej  Rahmaninov: 5 samospevov
Za njen odličen nastop jo je publika nagradila s stoječim aplavzom. Zato je Monika dodatno zapela še dve skladbi. Med njima je bil samospev slovenskega skladatelja Marjana Kozina. Zapela ga je v slovenskem jeziku, kar je nam dvignilo ponos, pri direktorju dunajske opere in pri poslušalcih koncertnega društva pa veliko zanimanje, ker skladbe niso poznali in je bila zapeta njim v neznanem jeziku. 
Naša udeleženka je pripovedovala, da je v pogovoru ponosno povedala, da je Monika Slovenka, doma iz Jesenic in da je bila ona tudi njena učiteljica. “Kje pa so Jesenice?” je vprašal.  Še dobro, da je vedel za Bled, drugače mu ne bi mogla pojasniti, kje so Jesenice. Ko je izvedel, da smo jo prišli poslušat rojaki z Jesenic in to kar z avtobusom, je čestital.  Izrazil je občudovanje nad njenim petjem in še posebno poudaril, da jo občuduje, ker poje skladbe v originalih: v nemščini, italijanščini, ruščini in seveda tudi v materinem jeziku.
Po koncertu smo želeli pozdraviti Moniko, ji izročiti šopek in ji izreči čestitke za odlično petje, a organizatorji niso prisluhnili našim željam. “Vljudno” so nas nas odstranili iz prostorov na ulico, kjer smo pričakali Moniko. Vesela nas je sprejela. Še posebno je bila srečna, ko se je lahko objela s svojo mamo, ki je bila med nami.
Že pred koncertom smo si ogledali nekaj znamenitosti Dunaja. Domov na Jesenice smo se vrnili v zgodnjih jutranjih urah, utrujeni, a polni spominov na nova čudovita doživetja. Še dolgo nas bo grel ponos na našo občanko Moniko, ki je uspela tam daleč v tujem svetu.
Napisal: Boris Bregant , dopolnil s pripovedovanji Stane Arh                slikal: Stane Vidmar

Zahvala Monike Bohinec

Spoštovani,

oprostite mi, da se vam javljam z zamudo. Razlog je bila priprava in vaje na premiero Rusalka, katero sem uspešno odpela 26.1. 2014, in priprava na pot čez lužo v New York, kjer bom z Dunajskimi filharmoniki pela v znameniti Carnegie Hall.

Razlog, da vam pišem, je zahvala za vaš obisk in ogled mojega koncerta 15. 1. 2014 v Musikverein-u. Upam, da sem izpolnila vaša pričakovanja in dovolite mi, da se vam iz srca ponovno zahvalim za vašo prisotnost, vse vaše čestitke, lepe misli in želje. Koncertu ste dodali posebno noto in vzdušje, ki je nepopisno. Upam, da se bomo kmalu zopet srečali.

Še posebno bi se iz vsega srca rada zahvalila ga. Majdi Gomilšek in g. Borisu Bregantu za organizacijo ter vsem, ki me spremljate in podpirate na moji umetniški poti.

V upanju, da se kmalu zopet srečamo, vas vse lepo pozdravljam.

Monika Bohinec