• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Križemkražem izobraževanje

Prikazan je element image002.jpg

Na Ljudski univerzi Jesenice se v okviru Centra medgeneracijskega učenja Zgornja Gorenjska odvijajo številna brezplačna predavanja in drugačni izobraževalni dogodki, pri katerih sodelujemo tudi člani DU Jesenice.

V mesecu novembru in decembru sta naša člana: Cveto Erman in Leopold Ravnihar poučevala igro KRIŽEMKRAŽEM. Tečaja so se udeležili učenci 9. razredov jeseniških osnovnih šol. Vsako sredo so sestavljali besede iz naključno izbranih črk in jih prepletali na posebni igralni plošči. To je bil pravi ustvarjalni in tekmovalni izziv. Igra je primerna za vse generacije.

V sredo, 3. decembra je na Ljudski univerzi Jesenice potekalo tekmovanje med jeseniškimi osnovnimi šolami. Pomerili so se učenci  OŠ Toneta Čufarja, OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Koroška Bela. Odigrali so dva kroga in zavzeto zbirali točke ter poskušali sestaviti besede, ki so prinašale čim več točk. Ob igri so spoznavali slovensko besedišče, se učili uporabljati Slovenski slovar knjižnega jezika ter se medgeneracijsko družili. Zmago si je prislužila Osnovna šola Koroška Bela v postavi Sara Stražišar, Špela Renko, Jakob Razinger in Matija Jošt Čušin.

zmagovalci 2.JPG

Matija in Jakob, ki sta med vsemi igralnimi pari zbrala največ točk, sta povedala: »Igra je super, smo zelo veseli, da smo zmagali, saj so bili tudi sotekmovalci dobri. Želiva, da bi dalj časa trajalo. Upava, da bomo naslednjič igrali kot odrasli, kjer se bodo upoštevala tudi nagradna polja. Všeč nama je bilo, da smo igrali v paru«.

Nagrajena pa je bila tudi največ vredna beseda – pesticidi, ki sta jo sestavili Alja Mlekuž in Neja Omanović iz Osnovne šole Prežihovega Voranca. Poleg Jakoba in Matije sta bila neporažen igralni par tudi učenka Elma Rekič in učenec Saša Pižuk iz Osnovne šole Toneta Čufarja.

Mentor Cveto je povedal, da je bil zelo presenečen, kako hitro so učenci osvojili igro. Veselilo ga je, da ni bilo osipa in da so udeleženci radi prihajali na delavnice.  Pohvalil je odlično organizacijo delavnic s strani LUJ.

Cveto Erman  je glavni pobudnik in organizator igranja igre Križemkražem na Jesenicah. Redno, vsak torek od 18. – 20 ure, jo igrajo v prostorih Društva upokojencev Jesenice. Lahko se jim pridružite tudi če igre še ne poznate. Hitro vas bodo naučili, kako se jo igra.

V mesecu januarju 2015 bo organizirana na Ljudski univerzi Jesenice delavnica Križemkražem še za odrasle osebe, ki se bo zaključila s tekmovanjem. Vodil jo bo zopet Cveto Erman.

Zapisal Stane Arh po poročilu Polone Knific                      Slike: Polona Knific

 

 

 

 

 

 

 

Veseli nas, da smo vsaj malo poskrbeli za popularizacijo te igre na Gorenjskem in upamo, da se bo na osnovnošolsko tekmovanje na državni ravni kaj kmalu prijavila tudi katera izmed jeseniških osnovnih šol. Zmagovalni par osnovnošolcev se bo po novem letu pomeril z zmagovalnim parom starejših.

 

Sodelovanje nam je bilo v veselje.

 

Zmagovalci