• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

224. pohod: Po rudni poti v Savske jame in občni zbor Vandrovcev, 11. 12. 2014

Na predlog smučarjev iz vrst Vandrovcev smo letošnji občni zbor izvedli 11. decembra namesto po zadnjem pohodu 18. decembra. Pred občnim zborom smo kot ponavadi izvedli pohod.

Zjutraj ob 8. uri se je 30 pohodnikov v spremstvu Janeza Tarmana odpravilo po stari rudni poti od Kosove graščine proti Savskim jamam. Celotna pot je, glede na  lansko leto, dobro opremljena s smerokazi in informativnimi tablami.

Pot se že na Murovi začenja vzpenjati, a smo kar hitro napredovali do obeh kapelic, posvečenih sv. Barbari, zavetnici rudarjev. Po eni uri nenaporne hoje smo zagledali prve hiše v zaselku Prihodi, kjer domuje naša Kristina. Nadaljevali smo po cesti do Planine pod Golico. Tam smo se pri Tarmanu srečali s pohodniki, ki so štartali na Hrušici. Okrepčilo pri Francki v Golica Team-u nam je pomagalo, da smo še predčasno prispeli na cilj do Korlnovega rova. Po kratkem posvetu smo se odločili za nadaljevanje pohoda po sankaški progi do Valentinovega in Frančiškovega rova. Le nekaj Vandrovcev  se je odločilo, da imajo dovolj hoje in bodo raje počakali avtobus pri Betelu.

Ob 12. uri nas je Pr` Čop že čakal šofer Robi. Disciplinirano, kot je običaj, smo se vkrcali v avtobus. Na poti v Žirovnico smo spotoma na Jesenicah in Javorniku pobrali še nekaj Vandrovcev, namenjenih na občni zbor. V gostilni Trebušnik v Žirovnici so nas na vhodu sprejeli z aperitivom. V posebnem salonu nas je gostitelj Vili preštel namesto verifikacijske komisije. Bilo nas je 55 Vandrovcev in še predsednik DU Jesenice Boris Bregant.

Zbor so začeli pevci ob spremljavi Marjane na harmoniko. Zapeli so planinsko himno in še tri znane “hite.  V nadaljevanju so si sledila: poročilo vodje skupine, nagovor predsednika DU Jesenice, literarni prispevek Kristine, voščilo Varlovim, podelitev priznanj in obdaritev. Žal se je zataknilo pri tehniki. Zatajil je projektor in ni dovolil prikazati Danijeline slikanice o naših avanturah v tem letu. Zares škoda, ker v slikanici vsi nastopamo v glavnih vlogah in kot statisti.

Dobro, da se ni nič zataknilo v Trebušnikovi kuhinji. Vse dobrote, vključno s pijačo, so bile pravi balzam za lačne želodčke. Po vseh zaužitih dobrotah so harmonika in pevci z venčkom pesmi ustvarili sproščeno vzdušje in vzpodbudile najbolj zagnane k plesu.

Vodja Vandrovcev je izpolnil obljubo in razdelil aktualni program pohodov za leto 2015. Naredil je tudi spisek pohodnikov za naslednji pohod na Črno goro nad Mojstrano. Naročniki pohodniških majic z emblemom VANDROVCI so preizkusili nove modele.

Vsi skupaj smo se v klepetu spominjali zanimivih, nepozabnih doživetij v letošnjem pohodnem ciklusu, čeprav je bil zaradi neprimernega vremena okrnjen. Hitro se je bližala 17. ura, ko smo tudi uradno zaključili občni zbor, se poslovili od gostiteljev pri Trebušniku in si obljubili čimprejšnje snidenje na pohodih vandrovcev.

Napisal:  Janez Komel                     Slikal: Luka Vujičić