• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

203 pohod: Trnovc, Zgornje Duplje (462 m) – Kriva jelka (528 m) – Žeje (450 m), 2.1. 2014

Siti novoletnih dobrot v obliki pijače in jedače smo morali presežek energije pokuriti. Morda je to bil vzrok za veliko zanimanje za pohod po Udin borštu. Kar 62 pohodnikov se nas je zbralo, zato smo morali dodatno organizirati še kombi in osebni avto.

Pohod smo začeli v kampu Trnovc v Zgornjih Dupljah. Razmočena zemlja se je kmalu prijela naših čevljev in jih prebarvala. Drselo je pod podplati, še posebno pri hoji v klanec. Kapljice blata so se prijemale tudi na hlačnice in pristale so celo na bundi. Dobili smo vzrok, da vso pohodno obleko doma operemo ali pa se prihodnjič pohvalimo z novo obleko.

Sredi gozda na križišču poti je neznanec postavil prave jaslice. Nehote zastane popotniku korak. Objame ga pozitivna energija, v naravi začuti ljubezen in toplino svojega doma. Klopca ob jaslicah je vabila na počitek in užitek, a mi smo  pohiteli naprej in sledili znakom krive jelke na deblih dreves. Skrbno so postavljeni, a kljub temu so vodiči na čelu kolone kar dvakrat ubrali napačno pot. Enkrat so se vodiči odločili in sledili smerokazu za New York. Glavnina se je uprla in jim dopovedala, da se do New Yorka ne da priti v enem dnevu, ker je oddaljen okoli 10 000 km in ne metrov.

Krive jelke, ki je spominjala še na čase rokovnjačev, že dolgo ni več. Od starosti je onemogla. Ostal je le spomin na njo v obliki znamenja. Raste pa poleg že nova jelka, ki pa še ni skrivljena. Po malici, obveznem prispevku in skupinskem slikanju smo se odpravili naprej proti Spodnjim Dupljem in Žejam.

Andrejčevi iz Žej so nam pripravili pravo novoletno pojedino. Mize so se šibile od hrane in pijače. Vse odvečne telesne kilograme, ki smo jih zapravili na poti, smo nadoknadili in si naložili še nekaj viška. Kljub temu nismo uspeli vsega pojesti in ne popiti.

Naprej nas je pot peljala še do mesarije “Pr Tišlr” v Podbrezjah. Tam so nas presenetili s kranjsko klobaso, pecivom in kuhanim vinom, dobrotami, ki jih moraš poskusiti. Odločili smo se, da bomo začeli z novoletnim stradežem šele naslednji dan, zato smo poiskali prostor v že polnih želodcih in ga zapolnili še z njihovimi dobrotami. Trebuhi so nam izstopili izza hlač, tako so bili napeti.

S kmetijskimi pridelki in mesarskimi izdelki smo založili tudi nahrbtnike, da bomo lahko uživali domačo hrano še tudi doma. Novo leto je pač samo enkrat v letu, zato si lahko takrat dovolimo razvajanje.

Napisal: Stane Arh      Slikal: Luka Vujičić in Stane Arh