• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Izlet na Ziljo, 3. 7. 2013

Na povabilo predsednice društva upokojencev Šentjakob v Rožu na avstrijskem Koroškem gospe Milice Janežič  se je v sredo 3.julija 10 predstavnikov našega društva udeležilo srečanja upokojencev štirih dolin (Podjune, Roža, Zilje in Gornjesavske doline) v Bistrici na Zilji.

Namen srečanja je bilo druženje in spoznavanje zgodovinskih, kulturnih in občečloveških značilnosti Ziljske doline. Čeprav je bil prvotno v programu tudi ogled botaničnega vrta na Dobraču, smo bili nadvse zadovoljni s popotovanjem po Ziljski dolini.

Po zaslugi prizadevne organizatorice in voditeljice gospe Milice smo skupaj z Rožani doživeli “učno uro” v spoznavanju življenja koroških Slovencev, v občudovanju njihiove vztrajnosti in trdne volje za ohranjanje kulture ter jezika na tem področju.

V avtobusu smo skupaj s še 40 upokojenci iz Šentjakoba in njegove okolice bili deležni “informativnega dne” gospe Milke Kriegel, ki nam je v slovenščini in ziljščini predstavila zanimivosti Ziljske doline.

Informativni dan je nadaljeval župnik iz Bistrice na Zilji, gospod Stanko Trap, ki nas je sprejel pred cerkvijo sv. Mihaela na Brdu. Ta vas je namreč najzahodnejši dvojezični kraj slovenstva na avstrijskem Koroškem. Njemu kot tudi številnim drugim slovenskim duhovnikom gre zasluga za ohranjanje slovenskega jezika med ljudmi, čeprav v različnih narečjih.

Vrhunec informativnega dne je bilo predavanje gospel Pepce Druml, lastnice hotela Stara pošta v Bistrici na Zilji. Zanimivo razlago o ohranjanju slovenskega življa, običajev in jezika je dopolnila s predvajanjem značilnih pesmi iz Ziljskega okolja in filmom o štehvanju, ki je starodaven običaj, vezan na zgodovinske in družabne dogodke iz ziljske preteklosti.

V hotelu Stara pošta smo se srečali še z upokojenci iz Celovca in Pliberka ter hitro izmenjali informacije o življenju in delovanju društev zamejskih Slovencev. Presenečeni smo bili, kako dobro poznajo naše kraje vse do morja. Razlog je v pogostih izletih po Sloveniji in v samostojnem letovanju ob slovenskem morju.

Pred odhodom z Bistrice smo se še povzpeli  do župnijske cerkve nad Bistrico, od koder je lep razgled po Ziljski dolini, na Dobrač in na bližnje skakalnice v Zahomcu.

Ob povratku v Šentjakob smo se ustavili še na popoldanski malici v okolici Beljaka, kjer smo pokušali koroške suhomesnate dobrote in koroški mošt – jabolčno vino, ki je posebnost na tem področju.

Resnično prijeten dan je kar prehitro minil in že smo se poslavljali od naših prijateljev – vrstnikov iz Šentjakoba.

Že prej se je avtobusu naš predsednik g. Boris Bregant zahvalil za povabilo in prijetno druženje na izletu na Ziljo. Istočasno je izrekel željo s povabilom, da se še letos srečamo na Jesenicah v času Čufarjevih dnevov.

Posebna zahvala  je namenjena predsednici društva upokjencev Šentjakob gospe Milici Janežič, ki nam je omogočila nepozabno doživetje.

Vrnili smo se z občutkom, da ostajamo dolžniki našim rojakom v njihovem prizadevanju za ohranitev slovenstva na čudovitem ozemlju avstrijske  Koroške.

Napisal: Janez Komel             slikal: Luka Vujičić