• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 26. junija 2022Letovanje v Pagu, otok Pag, Hrvaška
  • 5. julija 2022 9:00Jesenice, Belopeška jezera, Jesenice
  • 8. julija 2022 9:00Jesenice-Pokljuka-Bohinjska Bela-Jesenice
  • 12. julija 2022 9:00Jesenice, Duplje, Jesenice
  • 15. julija 2022 9:00Jesenice-Vrata-Jesenice
  • 19. julija 2022 9:00Jesenice, Planica, Jesenice
  • 22. julija 2022 9:00Jesenice-Podljubelj-Jesenice
  • 26. julija 2022 9:00Jesenice, Leše, Jesenice
  AEC v1.0.4

Imamo vas radi, Pristava, 4.5. 2013

Prispevek o dogodku na RTV1: http://tvslo.si/predvajaj/jeseniski-upokojenci-so-se-ucili-novih-tehnologij/ava2.165528586/

Prispevek Gorenjske TV: http://www.gtv.si/index.php?option=com_content&task=view&id=6335&Itemid=2

 

DU Jesenice je skupaj z Zvezo prijateljev mladine Jesenice, OŠ Koroška Bela, OŠ Prežihov Voranc in OŠ Tone Čufar organiziral delavnice znanja na Pristavi, Javorniški rovt.  Namen celotne prireditve je bilo druženje vseh generacij v naravi, daleč proč od televizije in računalnika. Na delavnicah naj bi si izmenjevali znanje in spretnosti med seboj vse generacije. Poudarek je bil na tehničnem znanju, ker le to daje poroštvo za napredek gospodarstva in s tem obetavno prihodnost Slovenije.

Jedro delavnic je predstavljal verižni eksperiment. Učenci osnovnih šol so izdelovali posamezne člene že od jeseni 2012. Bilo je vloženih veliko delovnih ur. Na Pristavi so jih prvič zložili skupaj in preizkusili njihovo delovanje v verigi. Napetost in nestrpnost pred začetkom sta naraščali. Pri prvem zagonu so se pokazale težave in je bilo potrebno kar nekajkrat pomagati z roko, da je verižni eksperiment stekel do konca. Težave so se sproti odpravljale in po šestem poskusu je verižni eksperiment deloval brezhibno. Izdelovalci so bili nagrajeni z glasnim aplavzom.

Radovedne vnuke so babice poučevale, kako si zašijejo gumbe, kako si spletejo šal, kako se vezejo prtički z zankami in križci. Vnuki so bili navdušeni nad ročnimi deli in so zašili preko 100 gumbov. 

Zanimivo je bilo tekmovanje v letu papirnatih letal. Pogosto niso leteli po pričakovanju konstruktorja. Da, nekateri so se obrnili in pristali skoraj na izhodiščni točki. To je bilo smeha. Veliko otrok in odraslih je hotelo preizkusiti svoje modele, zato so kar trije sodniki imeli polne roke dela.

Zabijanje žebljev je pritegnilo samo posameznike, verjetno le tiste, ki so to spretnost že osvojili pri praktičnemu delu doma. Žebelj so zabili tudi s samo tremi udarci.

V delo z računalnikom naj bi uvajali vnuki svoje dedke in babice. Računalniki so samevali. Slikovito je odgovorila ena izmed babic: “Nočem se naučiti delati z računalnikom. Če se naučim, bom pa sedela cele dneve ob njem tako, kot sedi moj vnuk.” Tudi vnuki niso sedeli ob računalniku, ker so jih bolj pritegnile druge dejavnosti. Torej, vnuki zapravljajo čas ob računalniku in televiziji, ker nimajo boljše zaposlitve.

Izdelava raket na šumeče tablete je pritegnila nekaj mlajših učencev. Navdušeni so bili nad svojimi izdelki, ki so poleteli tudi do 5 m visoko. Svoje izdelke so smeli odnesti domov, da jih bodo spuščali doma skupaj s starši.

Veliko čudenje prisotnih gledalcev so požele vodne rakete, ki so jih izdelali osmošolci in devetošolci. Mnogi opazovalci niso mogli verjeti, da vodna raketa lahko poleti 20 m visoko in preko 50 m v daljavo. Izstrelili so kar veliko vodnih raket.

Prireditev je odlično uspela. V aktivnosti so se vključile,  so sodelovale in se družile vse generacije. Skupaj smo preživeli lep sobotni dan. Družili bi se do večera, če ne bi isti dan imeli upokojenci dobrodelni koncert Pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora.

Škoda je le, ker se vabilom ni odzvalo več Jeseničanov. Pristava je čudovito mesto za druženje in uživanje v naravi.

Napisal in slikal: Stane Arh