• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 4. junija 2020PRESTAVLJEN Gozd (891 m) - Kriška gora (1471 m)
  • 5. junija 2020 9:00Jesenice, Krma, Jesenice
  • 8. junija 2020 17:00Ksenija Noč: Preprečimo raka - zdravstveno predavanje.
  • 9. junija 2020 9:00Jesenice, Duplje, Jesenice
  • 11. junija 2020Gozd (891 m) - Kriška gora (1471 m)
  • 12. junija 2020 9:00Jesenice, Dovje, Plavški Rovt, Jesenice
  • 15. junija 2020 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 16. junija 2020 9:00Jesenice, Kokrica, Jesenice
  AEC v1.0.4

EU Si ti, 4.septembra 2013

V sodelovanju z Mladinskim centrom Jesenice in Mrežo MaMa smo v Domu DU Jesenice izvedli  tematsko popoldne z naslovom »Aktivni EU državljani in zdravstvena oskrba«. O možnostih in pravicah EU državljanov so nam spregovorile gostje:

–        Jana Huč Uršič, Evropski potrošniški center
tema: Pozitivne strani in pasti zdravstvene oskrbe »čez mejo«.

–        Zdenka Kramar, pomočnica direktorja Splošne bolnišnice Jesenice
tema: Zdravstvena nega in oskrba slovenskih in evropskih državljanov.

–        Mateja Kožuh, vodja službe za nadomestila, povračila in mednarodno zavarovanje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Območna enota Kranj
tema: Zdravstveno zavarovanje in koriščenje pravic v drugih EU držav.

Rdeča nit dogodka je bila zdravstvena oskrba znotraj držav članic EU in pravica državljanov do zdravstvenega varstva. Veliko smo slišali o možnostih zdravljenja čez mejo. Opisali so nam pogoje in postopek za napotitev zdravljenja v tujino in možnostih za povrnitev stroškov, predvsem za specialistična zdravljenja.  V času bivanja v tujini imamo pravico do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev, vendar samo v ustanovah, ki imajo sklenjeno pogodbo za zdravljenje tujcev. Običajno so to javne zdravstvene ustanove, zelo redko tudi privatne ambulante in bolnišnice. Ustanove, ki imajo sklenjeno pogodbo , sprejmejo Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo dobi vsak zavarovanec v svoji državi brezplačno, če jo zahteva.  Letos so na Hrvaškem ustanovili turistične ambulante, ki nimajo sklenjenih pogodb. Zato mora stroške zdravljenja v njih plačati pacient http://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.nsf/o/1FB80E6F44A154DDC1257BCE0021991D?OpenDocument).  Vedeti je potrebno, da v obvezno zavarovanje niso vključeni prevozi s helikopterjem, prevozi iz tujine, oskrba na samem smučišču, …  Pred koriščenjem uslug se je pametno informirati, kdo bo plačnik. Več o zdravstvenih storitvah v tujini si oglejte na: http://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.nsf/o/FF8582DA13823DE4C1256EAC0034D232
25. oktobra 2013 začne veljati Direktiva ( EU 2011/24/EU ) o pravicah bolnikov pri čezmejnem zdravljenju, ki bo nekoliko preuredila dosedanjo prakso ( http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/zdravljenje-v-tujini-le-za-bogate-in-izobrazene-paciente ).
V jeseniški bolnici jih ni strah, da bi z novo Direktivo EU imeli manj dela, preje ga bodo imeli več. Vse več tujcev prihaja k njim na  zdravljenje, celo bolniki izven EU. Tuje zavarovalnice priporočajo bolnico za zdravljenje in se zavezujejo za povrnitev stroškov zdravljenja.  Zaradi tujcev čakalne dobe niso daljše. Dolge čakalne dobe so posledica našega zdravstvenega sistema: plačano dobijo le v odobrenem obsegu sredstev. Če naredijo več, jim dela nihče ne plača. Kljub temu so lani z opravljenim delom presegli odobrena sredstva za več kot 100 %.
Direktiva EU lahko sproži odhod naših vrhunskih strokovnjakov v tujino, kjer bodo imeli boljše pogoje za delo in tudi višje plače. Finančna kriza lahko tudi omeji naše pravice iz zavarovanja. Glede pravic iz zavarovanja je slovenska košarica bolj obsežna kot pri večini EU držav. Upajmo, da bo tako tudi ostalo.
Za kulturni program so poskrbeli s prijetnimi melodijami učenci glasbene šole: flavtistki Maja Jamnik in Petra Savandić ter harmonikar Primož Mirtič.
Obširnejše poročilo o celotnem dogodku si oglejte na spletni strani:
Napisal in slikal: Stane Arh