• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

185. pohod: planina Zajavornik (1292m) – Blejska koča na Lipanci (1630m), 3.1. 2013

Imajo nas za čarovnike, ker nam vedno uspe izprositi za naše pohode  ugodno vreme. Narava nas nagrajuje s svojo lepoto in bogastvom, kot da smo izbranci. Tokrat je zima dodala k lepoti Pokljuke še nekaj centimetrov novega snega, ki je kot srebrn plašč prekril gozd in travnike na planini Zajavornik.  Vso pot do Blejske koče na Lipanci smo hodili po belih kristalih,  ki so prekrili zemljo in led in nas mamili s svežo belino. Med potjo so se dvignile še tiste meglice, ki so nam zastirale pogled na verigo vrhov nad kočo in na  nasprotni strani na Bohinjsko hribovje.

Nenapovedane bolezni in obvezno varstvo vnukov  so presežek prijavljenih zmanjšali na obvladljivo število VANDROVCEV. Bilo nas je ravno za en avtobus. Tako ni bilo potrebno nikogar pustiti doma. Vendar so odpovedi dan pred odhodom nezaželene, ker delajo zmedo pri organizaciji pohoda.

Dobro pripravljeni na zimske razmere smo se podali na pot od Šport hotela. Tudi najpočasnejši smo opravili pot do Blejske koče preje kot v dveh urah. Oskrbnik Jože se ni ustrašil zagnanih pohodnikov in z dobro voljo je zadovoljil vse naše želje, za kar se mu še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Očitno vzpon ni bil prehud, saj smo se  po krajšem postanku že začeli pripravljati za spust. Posamezniki so se opremili z derezami za varnejšo hojo.  Pri nameščanju derez je bila zelo dobrodošla pomoč izkušenejših pohodnikov. Ledeno pot navzdol smo opravili brez padcev oziroma zdrsov, kar je vsekakor posledica uporabe derez.

Za presenečenje na poti je poskrbel naš prijatelj in vrstnik Božo, ki nas je na planini Zajavornik pričakal s tekočim okrepčilom. Med pitjem smo občudovali mogočne vrhove Viševnika, Malega in Velikega Draškega vrha, ki so se bohotili pred očakom Triglavom v ozadju..

Pri Šport hotelu smo v avtobusu izpolnili sklep z zbora članov pohodne skupine VANDROVCI: direktorju firme Vandrovc , Josipu Ivančiču, ki je bil tokrat tudi naš šofer, smo izročili našo majico. Za izkazano pozornost se je prisrčno zahvalil.

Z najlepšimi vtisi s prvega pohoda v novem letu in prijetno razpoloženi smo se že v avtobusu dogovorili za naslednji pohod na Štefanjo Goro čez 14 dni. Vse bolj se uresničujejo napovedi  vodje skupine Janeza, da bo postal najtežji problem zagotoviti dovolj velik avtobus za vse prijavljene pohodnike in najti ustrezno veliko gostilno, ki bo lahko sprejela vse VANDROVCE pohodnike.

Ideje in predlogi za rešitev prihajajočega problema so zaželjeni.

Napisal: Janez Komel                Slikal: Luka Vujičič in Stane Arh