• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. oktobra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. oktobra 2023 17:00Telovadba za starejše – zdravstveno predavanje.
  • 11. novembra 2023Martinovanje na Krasu
  • 13. novembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 20. novembra 2023 17:00Marko Rolc: Radovedni Slovenec v tujem svetu.
  • 8. decembra 2023 17:00Letni koncert Moškega pevskega zbora DUJ
  • 11. decembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. decembra 2023Varaždin
  AEC v1.0.4

Odprti turnir v križemkražmu na Blejski Dobravi, 13. 4. 2013

Tudi letos smo se zbrali ljubitelji križemkražma Slovenije na četrtem odprtem turnirju v Gostilni pri Jurču na Blejski Dobravi.

Sobotno jutro, oprano od nočnega deževja, bliskanja in grmenja,  je napovedovalo lep sončen dan. Prvi so prispeli tekmovalci iz štajerskega konca, za njimi so se pripeljali tekmovalci iz Ljubljane. Ob osmih je bilo zbranih dvajset tekmovalcev, vsi dobre volje ob ponovnem snidenju.

Tekmovanje se je lahko pričelo. Rutinska priprava prostora, postavitev igralnih tabel, šahovski ur, in seveda priprava računalnika za vodenje in žrebanje prvih parov so opravila, ki smo jih opravili že pred tekmovanjem. Na takem turnirju vsak udeleženec odigra sedem partij, štiri do kosila in tri po kosilu. Ob zaključku turnirja je računalnik »premlel« podatke, ki jih je vanj vestno vnašal sodnik Bojan.

Prvenstvena vloga sodnika na turnirju je, da preverja pravilnost posameznih besed, položenih na igralno tablo. Seveda preverja le na zahtevo posameznega igralca, ki meni, da položene besede ni v pisnih virih, ki so že vnaprej predpisana. Sodnik pri sojenju uporablja goro slovarjev, leksikonov, atlasov… Za posebno težke primere ima možnost sklicati tudi komisijo treh prisotnih članov, ki razsodijo o besedi, ki je morda splošno znana, čeprav ni zapisana v virih. Vsak igralec bi rad iz izžrebanih črk najraje »iztisnil« čim daljšo besedo z največjo vrednostjo. Pa naj bo dovolj o podrobnostih. Če vas zanima igra, pridite na naše srečanje v prostore Doma DUJ, kjer igramo vsako sredo od 17. do 20. ure.

Rezultati sobotnega tekmovanja:

Prvo mesto Peter Skrbiš, drugo Tomaž Lenaršič, tretje Jože Berdon. Naša člana DUJ, Cveto in Miloš, sta se uvrstila bolj na repu tekmovalcev. Poldi ni tekmoval, je pa pomagal pri organizaciji tekmovanja. Tekmovalci so pohvalili organizacijo in samo namestitvijo tekmovanja v Gostilni pri Jurču. Vse stroške za udeležbo na turnirju, tudi prevoz na različne lokacije po Sloveniji, krije vsak tekmovalec sam.

Naslednji turnir bo četrtega maja na Vranskem.

Napisal: Cveto Erman              Slikala: Jože Pauman in Tomaž Lenaršič