• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

202. pohod: Završnica (640 m) – Valvazorjev dom (1181 m), občni zbor Vandrovcev, 19.12. 2013

Izteklo se je osmo leto pohodniške dejavnosti v DU Jesenice. Številka pohodov je prekoračila dvestotico.

Ob pol deveti uri se je na parkirišču v Završnici zbralo 38 zagnanih Vandrovcev in v jutranjem mrazu pogledovalo proti osončenemu Stolu. Čeprav je bilo še pred mesecem dni nekaj dilem o zaključnem pohodu, ker je kar pet rednih Vandrovcev  imelo zakupljene smučarske počitnice v Dolomitih, je ostalo pri načrtovanem pohodu iz Završnice do Valvazorjevega doma pod Stolom. Že po običaju se je grupa hitro razpotegnila v kolono. Pohodnike so vzpodbujali napisi ob poti: “vroče”, “žejni”, “še malo” ter “kmalu bo”.  Že vsem poznana rudna ali graničarska pot je bila letos pravi zimski vzpon. Sneg in led sta nas spremljala zadnji del poti.  Po pol drugi uri hoje smo bili vsi zbrani v Valvazorjevem domu. Tu nas je oskrbnik Aleš pričakal s svojo ekipo in poskrbel za okrepčilo, ki nas je pogrelo in nam vrnilo moč za spust v dolino. Svoje je prispevalo tudi sonce, ki nam  je polepšalo dan.

Dobre volje smo se ob 13-ih zbrali pri Osvaldu na Selu pri Žirovnici na letnem občnem zboru pohodne skupine Vandrovci.  Tradicionalno se zadnji pohod v tekočem letu konča z občnim zborom in s skupnim kosilom. Pohodnikom so se pridružili še tisti, ki so ta dan imeli zdravstvene težave ali druge neodložljive obveznosti in se pohoda niso udeležili. Tako se nas je zbralo natanko petdeset. Začeli smo s kulturnim programom. Zapel nam je priložnostni pevski zbor pod vodstvom Francija Richterja. Zbor, ki so ga sestavljali le pohodniki, je ob spremljavi Marjanine harmonike zapel poleg himne “Oj Triglav moj dom”  še “V dolinci prijetni”, “Tri planike” in “Za prijatle si je treba čas uzet”.

Danijela nas je, s tehnično pomočjo Janeza Ferjana iz DU Žirovnica, s svojo duhovito slikovno zgodbo spomnila na vseh 19 pohodov, ki smo jih realizirali v letu 2013. Janez, vodja skupine Vandrovci, je dopolnil slikovno predstavitev Danijele s komentarji o posebnostih pri pohodih in se zahvalil vsem za sodelovanje. Še posebej se je zahvalil za pomoč “finačnici” Marini, pomočniku Stanetu, stezosledcem Mirku, Franciju in Sreču ter strokovnemu svetovalcu Tonetu za pomoč pri pripravi programa.

Pohodniki so se z uporabnimi darili zahvalili organizatorjem pohodov za modro vodenje in varen korak. Vse letošnje pohode smo zaključili brez nevšečnosti, brez poškodb in brez finančne dokapitalizacije, v zadovoljstvo vseh udeležencev.

Kristina je s svojim razmišljanjem o namenu in koristih druženja na pohodih v besedi povedala vse tisto, kar vsak nosi v sebi, a je težko izraziti. Le preberite si na: Kristina Razinger

Sprejeli smo še program pohodov za leto 2014. Prvi pohod v letu 2014 bo 2.januarja v Udin boršt. Ponovno pričakujemo prijav za poln avtobus. Pohitite.

Sestavil: Janez Komel                       Slikal: Luka Vujičić