• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. avgusta 2022 9:00Jesenice, Korensko sedlo, Jesenice
  • 12. avgusta 2022 9:00Jesenice-Kokrica-Jesenice
  • 16. avgusta 2022 9:00Jesenice, Jamnik, Jesenice
  • 19. avgusta 2022 9:00Jesenice-vlak ?-Jesenice
  • 23. avgusta 2022 9:00Jesenice, Mihov dom, Jesenice
  • 26. avgusta 2022 9:00Jesenice-Gozd-Jesenice
  • 30. avgusta 2022 9:00Jesenice, Pristava, Planina Pod Golico, Jesenice
  • 2. septembra 2022 9:00Jesenice-Preddvor-Jesenice
  AEC v1.0.4

199. pohod: Na Krasu je krasno, 13.10. 2013

Na Krasu je res krasno, tako da vabila na 18. tradicionalni pohod nismo mogli zavrniti. Med Vandrovci je bilo navdušenje za pohod tolikšno, da je bilo prijav dovolj za en avtobus že na pohodu na Roglo. Vse naknadne prijave so romale v čakalno vrsto. Kljub velikemu interesu se je pohoda iz Jesenic udeležilo le 48 prijavljenih, ker so nekateri odpovedali udeležbo zadnji dan pred odhodom oziroma skoraj tik pred odhodom. Priljubljenost pohoda Na Krasu je krasno se povečuje, saj je udeležencev iz leta v leto več. Vse več skupin prihaja z avtobusi. Letos je bilo že čez 500 pohodnikov. Zadnji dve leti so nam organizatorji podelili nagrado za najštevilnejšo skupino, letos jo je prejelo Planinsko društvo Slovenj Gradec.

Jasno jutro je napovedovalo lep dan. Nočno deževje se je pomaknilo proti hrvaški meji. V Tubljah pri Komnu je bila zbrana že množica pohodnikov in v njej smo se hitro izgubili. Tradicionalno zbirališče, križišče cest na začetku vasi, je bilo premajhno, zato so se udeleženci   zbirali že na bližnjih travnikih. Naš vodja Janez je pri organizatorki Neži prijavil kar celo skupino, zato smo imeli dovolj časa, da poskusimo dobrote, ki so nam jih pripravili Kraševci: razna peciva, čaj, kava, grozdje, vino, zeliščni alkoholni napitki. Organizatorji so se potrudili, da nismo šli na pot niti lačni niti žejni. Pohod Na Krasu je krasno iz Tubelj do Praprot so pripravili: Slovensko kulturno društvo Vigred, Razvojno društvo Pliska, Planinski odsek SK Devin, Jamarsko društvo Grmada, Vaška skupnost Tublje pri Komnu. Vsak udeleženec je prejel mošnjiček s sivko in “rokav”, ki je vsestransko uporaben: kot šal, kot kapa, kot kolenčnik, kot trak, kot kravata, …  odvisno od domišljije. Za vsa darila in prijaznost smo se organizatorjem skromno oddolžili s prostovoljnim prispevkom.

Iz Tubelj se  je pot začela po trasi ozkotirne železnice iz prve svetovne vojne. Vsako leto je pot spremenjena, a vodi skozi lepe kraške gozdove, mimo polj in travnikov, ob kraških vrtačah in skozi kamnite kraške vasi. Obvezno je ogled ene izmed kraških jam: letos  jame Vodnica. Cilj je vedno v Praprotu, kjer se odvija tradicionalni Oktoberfešt. Tam se pije pivo, vino in okuša okusne jedi na žaru, štruklje in palačinke. Seveda se tudi pleše, poje in ljudje se med seboj družijo. Humoristično točko sta letos pripravili udeleženki pohoda Vanda in Jola. Gobarsko društvo iz Sežane je pripravilo lepo razstavo gob. Prireditelji so nam Vandravcem izročili nagrado za našo večkratno udeležbo na pohodu. Morali smo obljubiti, da drugo leto ponovno pridemo.

Napisal in slikal: Stane Arh