• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Naše zdravje, preventivne meritve, 3.4. 2012

V Društvu upokojencev Jesenice skrbimo za naše zdravje. V ta namen izvedemo za naše člane meritve KS, RR in PEF ( merjenje izdiha) in občasno tudi holesterola ter trigliceridov. Meritve izvajamo vsak drugi mesec.

V torek,  3.4. 2012, smo izvedli v sodelovanju z Društvom diabetikov Jesenice merjenje  parametrov: KS, RR, holesterol in trigliceride. Za organizacijo in izvedbo meritev sta poskrbeli Ivanka Zupančič in Sonja Ravnik.

Najprej smo meritve izvedli v Aktivu žena Plavž na OŠ Tone Čufar, ki ga vodi Zinka Šturm. Opravili smo 12 meritev KS in RR. Ker je to dislocirana enota našega Društva in je veliko članic slabše mobilnih, jih člani Sveta DUJ večkrat obiščemo. Ob teh obiskih jih seznanimo z aktivnostmi, ki potekajo na Društvu.

Po končanem srečanju smo meritve nadaljevali v Domu Društva upokojencev Jesenice, kjer smo merili KS, RR, holesterol in trigliceride. Zelo nam je bila dobrodošla pomoč dveh dijakinj Srednje šole Jesenice, smer zdravstveni tehnik: Trampuš Mance in Silič Medine. Dijakinji, prostovoljki, tudi sicer sodelujeta pri meritvah parametra KS na Društvu diabetikov Jesenice.

Zaradi velikega zanimanja smo meritve morali podaljšati na dve uri. Meritev se je udeležilo 33 članov DUJ. Vsem smo izmerili KS, 28-im članom tudi holesterol in trigliceride, za kar so morali sofinancirati 1,5 € na opravljeno meritev. Meritve KS  so bile izvedene brezplačno, kar nam je omogočilo Društvo diabetikov Jesenice.

Od 33 udeležencev meritev sta bila le 2 moška. Iz tega podatka lahko sklepamo, da ženski spol bolj skrbi za svoje zdravje, in deluje preventivno. Rezultati preiskav so selektivno preventivnega značaja, kar pomeni, da vse tiste, ki imajo rezultat meritev nad normalnimi vrednostmi, napotimo na posvet k svojemu zdravniku.

Udeležence smo povabili na predavanje » Sladkorna bolezen v starejših letih«, ki bo 11.4.2012. ob 18 uri v prostorih Doma DU Jesenice. Le-to predavanje organiziramo ob praznovanju Svetovnega dneva zdravja (7.april). Letos  je tema Svetovnega dneva zdravja, »Staranje in zdravje«. Tema je prav gotovo aktualna, saj se je pričakovana življenjska doba v zadnjem stoletju zelo podaljšala. Pomembno je, da skrbimo za čimbolj aktivno in kvalitetno staranje, saj pregovor pravi: »Dodajaj življenje letom in ne leta življenju«. Ker je sladkorna bolezen predvsem bolezen sodobnega, nezdravega načina življenja, je prav, da čimveč posameznikov ozavestimo in motiviramo za zdrav način življenja. Le tako lahko preprečujemo še večji porast sladkornih bolnikov tipa 2.

S potekom meritev in udeležbo smo bili zadovoljni. Zopet smo dobili potrditev, da so smernice našega dela pravilne in uspešne.

Za soc. zdravstveno komisijo:

Sonja Ravnik

foto: Stane Arh