• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 4. oktobra 2022 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
  • 5. oktobra 2022 10:00Digitalni krožek
  • 10. oktobra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 12. oktobra 2022 10:00Digitalni krožek
  • 17. oktobra 2022 17:00Obvladovanje bolečin mišic, kosti in sklepov, zdravstveno predavanje
  • 19. oktobra 2022 10:00Digitalni krožek
  • 26. oktobra 2022 10:00Digitalni krožek
  • 11. novembra 2022martinovanje
  AEC v1.0.4

171. pohod,Tre Cime – 21.6.2012

 

Že pred peto uro zjutraj smo morali zamenjati nočne pižame za pohodno opremo. Kljub zgodnji uri je bil začetek zelo obetaven.  Po pol urnem zbiranju pohodnikov od Lipc do Hrušice smo bili vsi zbrani v avtobusu v polnem številu (49). Zaupali smo se šoferju Slavkotu in do Lienza preživeli v dremežu in v jutranjem kramljanju. Nujni postanek sta izkoristila Marina in Janez ter razdelila zajtrk v obliki svežega rogljička in osvežilne vode.  Prijetno presenečenje za vse. Sledilo je razočaranje.  V bifeju na meji z Italijo ni bilo mogoče naročiti jutranje kave, ker smo bili pač za Italijane prezgodnji. Vožnja proti Toblachu in naprej po gorski cesti do koče Auronzo je minila že v razgledovanju po Dolomitih in v pripravah na  pohod. Funkcije so bile hitro razdeljene: na čelu bo Mirko, ki pot že pozna, sredino bosta obvladovala Tone in Mitja, na začelju bosta onemogle vzpodbujala kot ponavadi Marina in Janez.

Ob pol desetih se je začel  pohod po poti okrog simbola Dolomitov – pogorja Tre Cime, ki postaja že obvezna tura povprečno razgledanih pohodnikov. Razmere za pohod so bile optimalne. Uživali smo v izrednem razgledu, primernih temperaturah ter nenaporni poti. Hitro smo prispeli do prve koče Lavaredo, se povzpeli na sedlo Forcella Lavaredo in se spustili pod znamenitim Paternkoflom do koče Locatelli.  Občudovanje naravnih lepot Dolomitov smo med potjo pod pogorjem Tre Cime večkrat prekinjali s opazovanjem plezalcev v stebru Male Cime in v steni Zahodne Cime. Alpinisti v steni so nas spominjali na pajke, ki pletejo mrežo.

Zadnji postanek in osvežitev s kapučinom v koči pred prelazom Forcella del Col di Mezzo, da smo lažje prehodili še ostanek poti. Po dobrih štirih urah hoje se nam je odprl pogled na kočo Auronzo in naš avtobus.

Prijetno utrujeni, polni lepih vtisov in spominskih fotografskih posnetkov smo se ustavili na zasluženem pivu in špagetih ob idiličnem jezeru Misurina.

Na vožnji proti domu smo se že pripravljali na nove podvige. Prvi nas čaka v četrtek, 28.6., ko gremo po poti Triglavske Bistrice na obisk k naši vandrovki Stoji v Aljažev dom v Vratih.  Naslednji redni pohod bo 12. julija na Peco, za katerega se je prijavilo že 38 pohodnikov.

Zahvale vsem “funkcionarjem” za dobro organizacijo ter vodenje pohoda in seveda udeležencem za prijetno druženje. Zahvalili smo se tudi šoferju Slavkotu, ki nas je varno pripeljal nazaj na Jesenice.

Sestavil: Janez Komel   Foto: Marina Čemažar in Janez Komel