• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 22. septembra 2020 9:00Jesenice, Pristava, Planina pod Golico, Jesenice
  • 24. septembra 2020Jezersko (1012 m) – Češka koča (1540 m)
  • 29. septembra 2020 8:00Jesenice, neznano, Jesenice
  • 1. oktobra 2020 16:00Proslava Mednarodnega dneva starejših in srečanje z jubilanti DUJ
  • 5. oktobra 2020 17:00Ksenija Noč: Preprečimo raka - zdravstveno predavanje.
  • 6. oktobra 2020 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
  • 12. oktobra 2020 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja
  • 19. oktobra 2020 17:00Jasna Harej: Obvladovanje bolečin mišic, kosti in sklepov – zdravstveno predavanje
  AEC v1.0.4

Norveška

Pavle Smolej nas je z besedo in skozi fotografske posnetke popeljal s seboj na lanske počitnice na Norveško. Predstavil nam je glavno mesto Oslo in mesto Bergen z okolico.

Norveška  ima okoli 5 000 000 prebivalcev. Je ustavna monarhija s parlamentarnim sistemom vladanja. Kralj Harald 5. je zelo priljubljen med ljudmi in ga imajo za simbol narodne enotnosti in neodvisnosti.  Norveška se uvršča med najbogatejše države sveta in ima dobro razvit sistem socialnega varstva. Njen gospodarski napredek deloma temelji na izkoriščanju priobalnih zalog nafte in plina. Veliko vlaga v šolstvo in izobraževanje. Norveški jezik ima dve uradni obliki: nynorsk, nekoč imenovan landsmal izhaja iz stare norveščine in podeželskih narečij, bokmal, za katerega se ogreva večina prebivalstva, je danskemu jeziku soroden knjižni jezik.

Norveška je znana po svojih fjordih in tudi vikingih. Skandinavsko hribovje je najstarejše v Evropi. Dolgo je bilo prekrito z ledom. Ledeniki so oblikovali globoke in strme doline, vrhovi pa so ostali obli in obdani z visokimi planotami. Planota ima pogosto še jezero, katerega voda se preliva v slikovitih slapovih preko strmih sten ledeniških dolin.

Kmetijstvo ima slabe naravne pogoje, zato veliko hrane uvažajo. Vendar dajejo ljudje prednost domači hrani pri nakupih, čeprav je dražja. Hiše so lesene, tudi bloki, stolpnice in javne ustanove. Značilno zanje je, da je na strehi zemlja, v kateri raste trava. Zemlja je zelo dober toplotni izolator. V velikih mestih kapital gradi sodobne zgradbe iz kamenja, kovine in stekla. Norveško ne občuti recesije in je bila ena redkih držav v Evropi z gospodarsko rastjo.

V svetovno zakladnico kulture so se s svojimi deli vpisali znani Norvežani: glasbenik Edvard Grieg, dramatik Henrik Ibsen, slikar ekspresionist Edvard Munch, kipar Gustav Vigeland.

V januarju 2013 bo Pavle predstavil podrobneje Vigelandov park in povedal še nekaj o Norveški. Pričakujemo tudi vaš obisk.

Napisal: Stane Arh          Slikal: Pavle Smolej