• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Naše zdravje, preventivne meritve, 9.10. 2012

V torek,  9.10.2012., smo izvedli v sodelovanju  z Društvom diabetikov Jesenice merjenje  parametrov: KS, RR, holesterola in trigliceridov. Za organizacijo in izvedbo meritev je poskrbela Sonja Ravnik,  predsednica socialno- zdravstvene komisije DU Jesenice.

Z merjenji smo začeli že ob 16. uri.  Pri meritvah je bila zelo dobrodošla  pomoč Tamare Kostič, ki je v tem šolskem letu zaključila šolanje na Srednji šoli Jesenice, smer zdravstveni tehnik. V lanskem šolskem  letu je bila že prostovoljka pri meritvah na Društvu diabetikov Jesenice.

Zaradi velikega zanimanja smo meritve  morali podaljšati na dve uri. Meritev se je udeležilo 35 članov DUJ. Vsem smo izmerili KS in RR, 30-im članom tudi holesterol in 24-im trigliceride, za kar so morali sofinancirati 1,5 € na opravljeno meritev. Meritve KS so bile izvedene brezplačno, kar  nam je omogočilo Društvo diabetikov Jesenice in se jim v tej priliki tudi iskreno zahvaljujemo.

Od 35  udeležencev meritev je bilo 10 moških. Ta podatek je spodbuden, saj se je razmerje med  ženskami in moškimi izboljšal glede na podatke iz prejšnjega merjenja  ( t.j. 3.4.2012. –  od 33 meritev  sta bila le 2 moška).

Rezultati preiskav so selektivno preventivnega značaja, kar pomeni, da vse tiste, ki imajo rezultat meritev nad  normalnimi vrednostmi, napotimo na posvet k svojemu zdravniku.

Udeležence smo povabili tudi na predavanje » Degenerativne spremembe pri starejših«, ki  bo 15.10.2012. ob 18 uri v prostorih Doma DU Jesenice. Predavala bo dipl. fizioterapevtka Jasna Harej. Tema je prav gotovo aktualna, saj so degenerativne spremembe in spremljajoče težave  dokaj pogoste pri  starejši populaciji. Pomembno je, da skrbimo za čim bolj aktivno in kvalitetno staranje, saj pregovor pravi: »Dodajaj življenje letom in ne leta življenju«. Z izvajanjem meritev in predavanji  želimo čim več posameznikov ozavestiti  in motivirati  za zdrav način življenja.

S potekom  meritev in udeležbo smo bili zadovoljni. Zopet smo dobili potrditev, da so smernice našega dela pravilne in uspešne.

Napisala: Sonja Ravnik             slikal: Stane Arh