• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 6. junija 2023 9:00Uveljavljanje materialnih pravic iz področja socialnega varstva
  • 6. junija 2023 9:00Jesenice, Srednja Dobrava, Jesenice
  • 8. junija 2023Visoko - Dovška baba
  • 9. junija 2023 9:00Jesenice-vlak
  • 12. junija 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 13. junija 2023 9:00Jesenice, Kranjska Gora, Jesenice
  • 16. junija 2023 9:00Jesenice-Mežakla-Jesenice
  • 20. junija 2023 9:00Jesenice, Tržič, Jesenice
  AEC v1.0.4

40. družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja, 10.12. 2012

Na tokratnem srečanju so ob voditeljici srečanj Albini Seršen sedli na vroče stole  predstavniki Zveze društev prijateljev mladine Jesenice (ZDPM): predsednik Miloš Jenkole, sekretar Boštjan Smukavec, predsednik DPM Žirovnica Milan Hlade. Nepričakovani dogodki so žal zadržali zelo aktivno predsednico DPM Koroška Bela Mojco Kavčič.

Zveza prijateljev mladine Slovenije je nevladna, prostovoljna, človekoljubna in neprofitna organizacija, katere temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin, zastopanje in uveljavljanje njihovih interesov in potreb ter zaščita njihovih pravic. Odziva se na aktualna družbena vprašanja in tvorno prispeva k oblikovanju pozitivnih vrednot življenja, otrok, mladostnikov in družin. Delovanje  temelji na razvijanju vrednot prostovoljnega dela in negovanju dobrih medčloveških odnosov.

Zveza društev prijateljev mladine (ZDPM) povezuje društva: DPM Javornik – Koroška Bela, DPM Jesenice, DPM Kranjska Gora, DPM Mojstrana in DPM Žirovnica. Upravlja z Letoviščem Pinea v Novemgradu in z Domom Pristava v Javorniških rovtih. S svojo aktivnostjo prostovoljci omogočajo, da vse več otrok preživi prosti čas in počitnice v njihovih domovih. Socialno ogroženim otrokom omogočijo tudi bivanje brez plačila.

Imajo veliko idej, kaj vse lahko naredijo še za boljše življenje otrok. Problem je pomankanje denarja. Veseli so vsakega prispevka v denarju ali v prostovoljnem delu. Hvaležni so Anžetu Kopitarju, ki izdatno podpira njihovo dejavnost. Tudi nekaj podjetij in društev jim nameni vsako leto nekaj sredstev. Sami pridobijo denar tudi z odmevnimi dobrodelnimi akcijami: Tek na Golico, dobrodelni tek Jesenice tečejo, z rikšo v Novigrad, dobrodelni koncerti in predstave, … Tudi otroci pomagajo pri zbiranju sredstev: nabiranje divjega kostanja, zbiranje starega papirja, ….

V društvih delajo prostovoljci. Prepričani so, da denar ne more nadomestiti ljubezni do otrok, dobrih del, prijaznosti, tople besede. Nasmeh otroka je plačilo, ki ga denar nikoli ne bo odtehtal. Otroški smeh, njihov optimizem, mladostna sproščenost so nagrada, ki jim daje moč, da vztrajajo pri delu v DPM. Za velik uspeh pri njihovem delu štejejo dejstvo, da se število otrok na letovanju vsako leto povečuje. Vsako leto uspejo pridobiti tudi več sredstev, tako da lahko plačajo večjemu številu otrok bivanje na letovanju.

Poleg letovanje organizirajo izlete za otroke, otroške prireditve, pustovanje, veseli december, miklavževanje, prihod Dedka mraza. Dejavni so pri Otroškem parlamentu. V skupnih akcijah sodelujejo z Mladinskim centrom Jesenice in s Klubom študentov. Sodelujejo v projektu: Evropa v šoli, Pomežik soncu. Več o različnih akcijah lahko izveste na spletni strani Zveze prijateljev mladine: http://www.zpms.si/ZPMS/  .

Letovišče v Novem gradu je potrebno temeljite prenove. Skoraj bo dvajset let, ko so ga zadnjič temeljito obnovili. Intenzivno iščejo pomoč pri obnovi. Občina si prizadeva in jim pomaga v okviru možnosti. V letovišču imajo 150 postelj in vse so zasedene skozi počitniško sezono. Izven sezone jih oddajajo za Šolo v naravi in tudi odraslim članom ZDPM. To ste lahko tudi vi. Članarina je le 6 €. Upokojencem odobrijo dodaten popust pri bivanju v Pinei.

V Domu na Pristavi imajo le 35 ležišč, kar je premalo za letovanje večjih skupin. Prizadevajo si postati Center za obštudijske dejavnosti. Želijo, da bi na Pristavi letovalo čimveč otrok. DPM Javornik-Koroška Bela je vložilo veliko truda za ureditev in delovanje Doma na Pristavi. Ponovno postaja kraj, kjer se srečujejo prebivalci Jesenic in okolice. Letos je na Pristavi praznovalo praznik Prvega maja okoli 1500 obiskovalcev. Zmanjkalo jim je pripravljene pijače in jedače, a so z dobro organizacijo poskrbeli, da ni bil nihče lačen.

Še veliko zanimivih podrobnosti smo slišali. Veliko o svojem delu poročajo na svojih spletnih straneh: http://www.zdpm-jesenice.si/ . Le oglejte si jih. Dobite jih tudi na Twitterju in Facebooku.

V kulturnem delu so zapele pevke zbora Milke Škoberne. Njihovo čudovito petje je bilo pripravljeno presenečenje voditeljice Albine, kot darilo vsem za veseli december. S svojim petjem so poslušalce navdušile, da smo skupaj zapeli venček slovenskih pesmi. Tudi pesnice: Alenka Trampuž, Sonja Frelih in Francka Leskovar so nam za darilo prebrale svoje pesmi, nekaj pa so jih v pismeni obliki še razdelile med poslušalce.

Čudoviti večer je zaključil predsednik DU Jesenice, Boris Bregant. Poudaril je, da pri nas prostovoljci še ne dobivajo priznanja, ki jim pripada. Vsakemu prostovoljcu  bi moral pripadati poseben status, ki bi ga država priznavala in upoštevala pri iskanju zaposlitve, štipendiranju, socialni pomoči, iskanju stanovanj, otroških dodatkih, … Prostovoljci so ljudje s širokim srcem in veliko humanostjo.  Življenju dajejo smisel in so močno potrebni v družbi.

Po srečanju smo se dogovorili za skupne akcije in sodelovanje med DU Jesenice in ZDPM. Lahko se nam pridružite.

Napisal in slikal: Stane Arh